Andere zochten op
Actualiteiten

Taskforce werkt aan elektriciteitsnet
26 april 2022
Provincie Noord-Holland, netbeheerders Liander en TenneT en gemeenten werken samen in een Taskforce.

Hoe een zonnepark genoeg draagvlak krijgt
26 april 2022
Ook plannen om zonneparken te bouwen ontmoeten soms veel weerstand.

Restwarmte kan woningen verwarmen
26 april 2022
Met de restwarmte die de Noord-Hollandse industrie loost kunnen bijna 2 miljoen woningen worden verwarmd.
Agenda
Terugblik op 2022: een roerig jaar
We kijken terug op 2022, een jaar waarin de energietransitie urgenter werd. Dat werkt ook door bij de uitvoering van de Regionale Energiestrategie (RES). Positief is de groei in opwekking van duurzame energie. Die lijn willen we als regio in 2023 doorzetten.
Gemeenten aan zet met kleine windturbines
Van de provincie Noord-Holland mogen onder bepaalde voorwaarden kleine windturbines in landelijk gebied worden geplaatst. Aan gemeenten is het de keuze of en hoe ze kleine windturbines willen toestaan. Initiatiefnemers kunnen alvast voorsorteren.
Een topavond voor het milieu
Je hoeft jezelf niet met lijm vast te plakken aan kunst om je punt op klimaatgebied te maken. De zeven Westfriese gemeenten hielden de Jongerenklimaattop Westfriesland zodat jongeren zich konden uitspreken over hun ideeën voor een duurzamere regio. Een verslag van Berend Berlijn.
Noord-Holland onderzoekt duurzame energie langs snelwegen
Rijk, provincie en gemeenten willen graag duurzame energie opwekken langs snelwegen in Noord-Holland. Uit een voorverkenning blijkt dat er langs de A9, A5, A22 en noordelijke delen van de A1 en A2 een potentieel is van bijna 700 hectare, voornamelijk voor zon en een klein deel wind.
Meer dan duizend Noord-Hollandse bedrijven kampen met netcongestie
Het stroomnet in Noord-Holland is zo vol, dat meer dan duizend bedrijven en andere grote instellingen voorlopig geen aansluiting kunnen krijgen. Dat schrijft gedeputeerde klimaat en energie Edward Stigter van de provincie Noord-Holland.
De energiecoöperatie als versneller van de energietransitie
Energiecoöperaties die eigenaar zijn van wind- en zonneparken kunnen dankzij hun financiële slagkracht bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. Daarover ging een sessie tijdens het RES-congres op 2 november in Utrecht. Uit de sessie volgen diverse tips voor gemeenten en energiecoöperaties.
Eerste RES-monitor toont groei van zon en wind op land
Hoe staat het met de groei van de opwekking van wind- en zonne-energie op land in de energieregio’s van Noord-Holland? De RES-monitor geeft met cijfers een eerste inzicht in de voortgang. De monitor van Noord-Holland Noord verscheen vandaag, die van Noord-Holland Zuid op 25 oktober. De resultaten worden besproken in een online sessie op 9 november.
‘Energiecoöperatie lost energiearmoede op’
Elk dorp moet een energiecoöperatie hebben om duurzame energie lokaal op te wekken en aan bewoners te verkopen tegen een vaste, lage prijs. Dit is één van de manieren om energie betaalbaar te houden, zegt directeur Siward Zomer van EnergieSamen, koepel van energiecoöperaties in Nederland. ‘Straks smeken wethouders om plek voor wind- en zonneparken in hun gemeente’.
Kwart wind- en zonneparken in lokaal eigendom
Op dit moment zijn circa een kwart van de wind- en zonneparken in lokaal eigendom. Het streven om volgens het klimaatakkoord minstens 50 procent lokaal eigendom te realiseren is echter nog niet in zicht. Dit blijkt uit de Monitor Participatie Hernieuwbare energie op land, een rapport dat is geschreven in opdracht van RVO.