‘Samenwerken voor de RES is net dansen’

In Noord-Holland werken gemeenten, waterschappen en provincie samen aan de energietransitie. De samenwerking voor de regionale energiestrategie (RES) is te vergelijken met een dans. Hoe kijkt programmamanager Marco Berkhout van RES Noord-Holland Zuid aan tegen dit proces?

 

Marco Berkhout, programmamanager RES Noord-Holland Zuid

Marco Berkhout deelt zijn inzichten in een interview op de website www.res-oneren.nl. Als programmamanager RES van energieregio Noord-Holland Zuid heeft hij te maken met heel veel partijen: 27 gemeenten, drie waterschappen en de provincie. “Ik heb 31 opdrachtgevers en die willen allemaal iets anders,” zegt Berkhout. Toch haalt hij veel voldoening uit de samenwerking met de vele partijen, ‘zeker als er beweging in zit’. Hij probeert gemeenten, provincie en waterschappen te helpen met de energietransitie. “Dat kan je niet alleen, daar heb je elkaar voor nodig.”

RES-aanpak versus top-down-benadering
De aanpak van de RES verschilt sterk van de top-down-benadering van vroeger. Een goed idee bedenken en zeggen: ‘Zo gaan we het doen!’, kan tegenwoordig niet meer. De RES probeert het vanaf het begin anders te doen, volgens de principes van horizontaal organiseren. Zo bezien is de RES naast een technologische vooral een sociale innovatie te noemen. In de gekozen netwerkbenadering staan de waarden menselijkheid, vertrouwen en gelijkwaardigheid voorop. Dat beaamt Berkhout: “Er is niet één ‘baas’. Dat maakt iedereen verantwoordelijk voor zijn of haar deel.”

‘Rijk doet nog onvoldoende mee’
“We zijn een nieuwe manier van samenwerken aan het uitvinden,” zegt Berkhout over de werkwijze bij de RES. Hij heeft wel een kritische boodschap aan de Rijksoverheid, die in zijn ogen nog onvoldoende meedoet. “De ministeries zouden juist nu de kans moeten pakken om in gesprek te zijn met de regio’s, al was het maar om een stevige steun in de rug te geven. Intussen ben ik vast gestopt met het schrijven van ‘rijk’ met een hoofdletter R. Wel zo gelijkwaardig. We doen het samen!”.

Het interview met Marco Berkhout staat op de website www.res-oneren.nl een doorlopende verhalenreeks van het Nationaal Programma RES. Naast Berkhout komen vier andere betrokkenen aan het woord over hun ervaringen en inzichten in het RES-proces: voorzitter Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, de Roosendaalse wethouder Klaar Koenraad, JongRES-voorzitter Anne Schipper, wethouder Thijs Kuipers van gemeente Horst aan de Maas, en Nathalie Delorme, voormalig communicatieadviseur voor energieregio’s Noord-Holland Noord en Zuid.

Deel deze informatie:
Naar bovenNaar boven