Roos Peeters: ‘Voor de energietransitie moeten we samenwerken’

De nieuwe programmamanager Regionale Energiestrategie (RES) van energieregio Noord-Holland Zuid heet Roos Peeters. Ze volgt Marco Berkhout op, die bij de provincie Noord-Holland aan de slag gaat als sectormanager Integrale Opgaven en Transities. Wie is Roos Peeters?

Roos Peeters, programmamanager van RES-regio Noord-Holland Zuid

“Welkom terug”, zei RES-ambtenaar Jaap Rebel van gemeente Haarlemmermeer tegen Roos Peeters, bij haar terugkeer bij energieregio Noord-Holland Zuid. In de regio is ze al bekend, want ze werkte van begin 2020 tot juli 2021 als tweede programmamanager voor de RES Noord-Holland Zuid. Het afgelopen jaar werkte ze aan de energietransitie in het Noordzeekanaalgebied. Inmiddels is ze ruim een maand aan de slag als programmamanager RES. Tijd voor een hernieuwde kennismaking.

Wie is Roos Peeters?

“Ik ben een opgewekt en sociaal mens. Ik haal veel voldoening uit samenwerken in een hecht team, zowel intern met collega’s als met externe partners. Bij de RES zit ik daarmee goed. Ik werk al 12 jaar voor de provincie Noord-Holland. De laatste jaren werk ik aan de energietransitie in Noord-Holland. Het sluit goed aan bij mijn drijfveren en wereldbeeld om bij te dragen aan een betere toekomst voor mens en dier.”

Hoe is je thuissituatie?

“Ik ben getrouwd en heb twee dochters. We wonen in een zelfgebouwd, gasloos huis met zonnepanelen, laadpaal en bodemwarmte.”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Ik ben graag buiten en loop twee tot drie keer per week hard en hou van wandelen. Ik breng graag tijd door met ons gezin, vrienden en familie. Het liefst in combinatie met lekker eten. Ook  ga ik graag op vakantie of er even tussenuit. En ik werk graag, dus dat is ook een hobby ;)”.

Wat is je favoriete film, muziek en podcast?

“Films: the Guilty en Don’t Look Up. Muziek: ik hou erg van muziek van Amy Winehouse en Housequake,  Dire Straits en The Avener. Voor alles een tijd en plaats. Podcasts: alles op gebied van True Crime, favoriet zijn ‘Daders’ en ‘Napleiten’. En ik kan erg genieten van ‘Teun en Gijs’, een toptip van een collega.”

Wat moeten mensen met wie je samenwerkt van je weten?

“Ik ben soms vrij direct en hou van humor en open communicatie. Ik werk graag voorwaarts en oplossingsgericht, wil problemen niet laten sudderen.”

Je studeerde fiscaal recht. Waarom koos je daarvoor?

“Ik wilde eerst advocaat of criminoloog worden en ging daarom rechten studeren. Doordat ik tijdens mijn studie bij een groot advieskantoor ging werken koos ik voor fiscaal recht.”

Hoe komt het juridische van pas in je huidige baan?

“Soms ben ik door mijn achtergrond teveel bezig met het vinden van de juiste nuancering of formulering. Dat kan wollig en langdradig overkomen, maar woorden doen er wel toe. Een goede onderbouwing door argumenten of een helder kader helpt bij goede besluitvorming, ook voor de energietransitie.”

Van fiscaal adviseur naar programmamanager is een forse carrièreswitch. Hoe verliep deze ommezwaai?

“Ik was specialist maar ben in hart en nieren meer een generalist. Bij de provincie kon ik een overstap maken naar werk dat als generalist meer bij me paste. Daar werd mijn hart voor de energietransitie aangewakkerd.”

Wat wil je de komende jaren bijdragen aan de RES in Noord-Holland?

“We moeten de afspraken uit de RES 1.0 zo goed én snel mogelijk realiseren. Samen met de partners, gemeenten en stakeholders zijn we bezig met de uitvoering, waarbij we maximaal ondersteunen en faciliteren. Ook moeten we op zoek naar manieren om te versnellen. Als we de doelen écht willen halen moet het uitvoeringstempo omhoog. We willen dit doen op een manier dat het voor iedereen wat oplevert, of het nou gaat om een schone leefomgeving, verminderde afhankelijkheid van het buitenland, of een toekomstbestendige en betrouwbare energievoorziening. Ik geloof in een groene, betere wereld. Daarvoor ga ik hard aan de slag.”

Hoe ziet Noord-Holland er uit in 2050?

“In 2050 hebben we de omslag in het denken en doen gemaakt en zal blijken dat de kosten de baten vooruitgegaan zijn. De energietransitie heeft dan toegenomen biodiversiteit, een stabieler klimaat en aangenamere leefomgeving opgeleverd. Tegen die tijd zijn innovaties zo ver dat hernieuwbare energie naadloos opgaat in ons landschap. We wonen dan allemaal in een smart home en gaan bewust om met onze omgeving en planeet.”

Dat klinkt optimistisch.

“Dat wil ik ook zijn. In 2050 zijn mijn dochters 37 en 39 jaar, bijna net zo oud als ik nu (40 jaar). Ik hoop dat ze zullen leven in een vooruitstrevende wereld waarin vrijheid en gelijkheid de norm is, dat we met elkaar omgaan op een socialere en duurzamere manier dan nu. Daarin zit ook mijn emotie. Ik kom elke dag uit bed om hieraan te werken. Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen.”

Nieuwe programmasecretaris: Marcelline Norman

Naast programmamanager Roos Peeters als opvolger van Marco Berkhout zijn er ook andere wisselingen in het RES-team Noord-Holland. Programmasecretaris Marcelline Norman neemt de taken over van Ilona Koopman en Nicole Leffelaar. Marcelline werkte meer dan tien jaar bij de provincie Noord-Holland, onder andere als beleidsmedewerker public affairs. Afgelopen drie jaar werkte ze als programma-ondersteuner klimaat en energie bij het Interprovinciaal Overleg (IPO) in Den Haag. We wensen Marcelline veel succes en plezier in haar huidige baan.

Deel deze informatie:
Naar bovenNaar boven