Op dit bedrijventerrein is het stroomnet altijd ‘halfvol’

Het Schiphol Trade Park brengt bedrijven samen in een 'slim' en efficiënt energiecollectief.

HoeZo-Blog-Haarlemmermeer-Thumb-006
Projectmanager Arnoud van der Wijk (SADC): 'Schiphol Trade Park moet het duurzaamste bedrijventerrein van Europa worden'.

Hoe? Dat is de grote vraag van de energietransitie. En die vraag bestaat uit wel duizend vragen. Eén daarvan: hoe voorkomen we overbelasting van het net? Want hoe meer duurzame energie we opwekken, hoe voller doorgaans de kabel. Op het Schiphol Trade Park gebruiken bedrijven samen een slim energiesysteem zodat er ruimte is én blijft voor iedereen.

Het Schiphol Trade Park, een bedrijventerrein aan de rand van Schiphol, staat middenin de energietransitie. En Arnoud van der Wijk is daar weer het middelpunt van. Hij werkt als projectmanager voor SADC, een ‘gebiedsontwikkelaar’. Bij het ontwikkelen van het bedrijventerrein zagen Van der Wijk en zijn collega’s een kans: energie gebruiken en opwekken is efficiënter als je het meet én deelt.

Het bedrijventerrein is bijna 350 hectare groot en herbergt tientallen bedrijven. Overal zie je zonnepanelen op de daken. Schiphol Trade Park moet het duurzaamste bedrijventerrein van Europa worden, zegt Van der Wijk. “En daar hoort ook een slim energiesysteem bij.”

Een halfvol vliegtuig
Wat houdt dat eigenlijk in, een ‘slim’ energiesysteem? Het betekent, in een notendop, dat de energiecapaciteit heel efficiënt wordt verdeeld over de bedrijven die het nodig hebben. Dat klinkt als niks nieuws, maar het bijzondere is dat het verbruik elke seconde in de gaten wordt gehouden. Realtime meten noemen ze dat.

“Een ‘dom’ systeem werkt zo”, vertelt Van der Wijk. “Het gaat ervan uit dat bedrijven de maximale capaciteit van de stroom die ze hebben gereserveerd, elk moment van de dag gebruiken, en dat ze dat allemaal tegelijk doen. In de praktijk gebeurt dat nooit.” Tel daar de eigen energieopwek op zonnige dagen bij op en je begrijpt: bedrijven hebben hun maximale capaciteit lang niet altijd nodig.

Vanhoenaarzo-Haarlemmermeer-014

Een slim systeem voorkomt overbelasting van het net door continu rekening te houden met wat bedrijven nu, realtime, aan stroom nodig hebben. “Je kunt het zien als een vliegtuig dat helemaal vol zit gereserveerd,” vertelt Van der Wijk. “Er kan dan niemand meer bij. Maar sommige bedrijven hebben tien stoelen in het vliegtuig gereserveerd, terwijl er maar vijf mensen meegaan. Als je dat in de gaten houdt, kun je voorkomen dat vijf mensen van een ander bedrijf helemaal niet meekunnen.”

Collectief efficiënt
Bedrijven moesten jaren wachten met uitbreiden omdat het net vol zat, en er was een lange wachtlijst voor nieuwe bedrijven die zich vestigen op het Schiphol Trade Park. Een jaar of twee geleden kregen sommige bedrijven bij overbelasting zelfs helemaal geen stroom meer. Het was duidelijk: er moest samengewerkt worden.

“We hebben toen een energiecoöperatie opgericht,” vertelt Van der Wijk. “Iedereen had baat bij het voorkomen van deze problemen, of ze nou zelf geen stroom meer kregen of niet. We zijn toen niet alleen begonnen met slim meten en verdelen. We hebben ook afgesproken: we gaan nooit méér energie vragen dan we nu als collectief doen.”

Vanhoenaarzo-Haarlemmermeer-012

Ecologisch rendement
Bij de naam Schiphol denken mensen vaak niet meteen aan duurzaamheid. Dat het bij het Schiphol Trade Park bovenaan de agenda staat, heeft volgens Van der Wijk te maken met de aard van SADC. SADC is geen privaat bedrijf maar een semipublieke organisatie met vier aandeelhouders: Schiphol Groep, gemeente Amsterdam, gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland.

Van der Wijk: “Dat betekent dat wij op een andere manier naar gebiedsontwikkeling kijken. Wij hoeven niet alleen maar financieel rendement te halen, wij willen ook maatschappelijk rendement halen, sociaal of ecologisch.”

Sociale innovatie
Slimmer, duurzamer en goedkoper wordt het langzaam maar zeker op het Schiphol Trade Park. Hoe kunnen anderen dit nou ook doen? Wat is het geheim? Volgens Van der Wijk is dat de samenwerking. “De techniek is er, die is vrij eenvoudig, en de juridische voorwaarden kunnen we allemaal opschrijven in contracten. De samenwerking is het echt bijzondere, het is sociale innovatie.”

Zo doen ze dat bij Schiphol Trade Park

  • Realtime energie meten én verdelen
  • Overbelasting voorkomen
  • Bedrijven verenigd in energiecollectief
  • Semi-publieke organisatie zorgt voor duurzaam perspectief

Zo kun je meedoen
De energietransitie brengt veel voordelen met zich mee voor gebiedsontwikkelaars en bedrijventerreinen als Schiphol Trade Park. De bedrijven krijgen goedkopere energie, de gebieden worden een stuk schoner en duurzamer, en iedereen leert beter samenwerken.

Geïnteresseerd? Leer meer over het Schiphol Trade Park of bekijk de mogelijkheden van duurzaam ondernemen op MVO Nederland.

Meer over kansen van de energietransitie
De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Bekijk de website van onze campagne ‘VanHoeNaarZo!’.

Naar bovenNaar boven