Aquathermie meer bereikbaar gemaakt.

Waternet

Harry de Brauw, adviseur Energietransitie.

Trots op:

Aquathermie meer bereikbaar gemaakt.

“Onze bestuurlijke opdrachtgevers, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de Gemeente Amsterdam, pakken hun maatschappelijke rol op het gebied van aquathermie. Waternet heeft namens haar opdrachtgevers in 2023 grote stappen gemaakt om warmte uit oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater (aquathermie) als warmtebron bereikbaar te maken. Diverse aardgasvrijprojecten plukken daar nu al de vruchten van.”

“Technisch is al veel mogelijk. De grootste uitdaging zit in hoe organiseren we het en hoe gaan we om met risico’s. Zo hebben we met onder andere de Provincie Noord-Holland en onze buurtwaterschappen Hoogheemraadschap van Rijnland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een proefinstallatie gerealiseerd om onderzoek te doen naar de effecten van warmtewinning uit oppervlaktewater. Voor een aantal projecten hebben we samenwerkingsvormen ontwikkeld die recht doet aan wat partijen willen en wat ze mogen.”

“We ondersteunen nu diverse projecten bij hun plannen en ontwikkelingen op het gebied van aquathermie. Aan de voorkant hebben we websites gerealiseerd die initiatiefnemers helpen bij hun ontwikkelingen. Zo geeft de omgevingswarmtekaart inzicht in de warmtevraag van gebouwen en warmte-aanbod vanuit lokale warmtebronnen zoals aquathermie.

Om gemeentes, woningcorporaties en energiecoöperaties aan de hand te nemen wat nodig is om een initiatief verder te brengen hebben we de wegwijzer aquathermie ontwikkeld. Op de wegwijzer zie je welke stappen je te zetten hebt, ook zie je voorbeeldprojecten van het waterschap en welke rol we daarin nemen.

We zijn nu zover dat we verwachten komend jaar te investeren in de warmtebron van twee projecten: warmte uit een gracht voor energiecoöperatie Ketelhuis WG en warmte uit een transportriool voor woningcorporatie Lieven de Key.”

Deel deze informatie:
Naar bovenNaar boven