13 energieboswachters voor zonneparken.

Natuur en Milieufederatie Noord-Holland

Bart Willemsen, projectmedewerker Duurzame Energie

Trots op: Onze 13 energieboswachters voor zonneparken

“We zijn er trots op dat wij 13 energieboswachters hebben kunnen opleiden, die oog hebben voor de flora en fauna op zonneparken en nu ook de mogelijkheid hebben om deze te beschermen. Met hen waken we voor industriële panelenzeeën, en zorgen we ervoor dat multifunctioneel ruimtegebruik niet slechts ‘zon + landbouw’ betekent, maar dat ook de natuur hierin kan worden meegenomen.”

“In andere provincies, waaronder Brabant (waar dit project oorspronkelijk vandaan komt), zijn al eerder met succes energieboswachters opgeleid. Daarom dachten wij: kan dit niet ook in Noord-Holland? De vertaling van de training naar onze context had best wat om het lijf, en de werving moest vanaf nul beginnen. Maar uiteindelijk is dat het waard geweest.”

“Niet alleen hebben we mensen geholpen om zélf, in hun eigen omgeving, het natuurbelang op zonneparken te bewaken. Ook zijn wíj al meermaals geholpen door onze energieboswachters. Zo hebben we samen kunnen kijken naar de natuurinclusiviteit van een te ontwikkelen park, waar de aanbevelingen van onze energieboswachter erg waardevol bleken.”

Naar bovenNaar boven