Bustour door duurzaam Noord-Holland

Reis op vrijdag 23 september met ons mee door duurzaam Noord-Holland langs locaties die de kansen van de energietransitie laten zien. Partijen uit de regio delen hun ervaringen en gaan hierover in gesprek.

Bustour langs zonneparken in Noord-Holland, 3 sep 2019 (foto Daniël Nicolas)

We gaan in op thema’s die centraal staan in de energietransitie, zoals de warmtetransitie, duurzame energieopwekking op land, dak en water en energie-infrastructuur.

Wat is de rol van de gemeente, het waterschap en de provincie? En met wie werk je samen om tot resultaten te komen? Ondernemers en initiatiefnemers van duurzame projecten in de regio delen hun ervaringen en gaan met u hierover in gesprek. 

Vragen die centraal staan in de verhalen langs de route zijn onder andere:

  • Wat kom je tegen bij de aanleg van een duurzaam warmtenet? 
  • Hoe maak je je bedrijf energieneutraal? 
  • Welke kansen biedt zon op water? 
  • Hoe organiseer je lokaal eigendom? 
  • Zijn er oplossingen voor problemen rond netcongestie? 
  • Waar kun je windturbines plaatsen en hoe organiseer je draagvlak?

We eindigen onze tour weer bij HVC op bedrijventerrein Boekelermeer. Op die plek wil de regio meerdere windturbines plaatsen bij het bestaande windpark. 

Het wordt gegarandeerd een bijzondere en leerzame ochtend, met waardevolle ontmoetingen voor iedereen die aan de lat staat voor de lokale energietransitie. Een dag waar u de komende periode uw voordeel mee doet. Onderweg zorgen we voor koffie en thee en een smakelijke lunch. Deelname is kosteloos.

  • Datum: vrijdag 23 september
  • Tijd: 09:00 – 14:30 
  • Startlocatie: HVC Alkmaar, Jadestraat 1
  • Voor wie: raadsleden, bestuurders, bestuursleden waterschap, statenleden en overige volksvertegenwoordigers

Programma
Let op: starttijd is vervroegd, genoemde tijden zijn afhankelijk van verkeersdrukte

09.00 – 09.15 uur: Inloop HVC Alkmaar, Jadestraat 1 (u kunt hier parkeren)

09.15 – 09.45 uur: Welkom en presentatie HVC
Welkom door Edward Stigter (gedeputeerde klimaat en energie) en korte toelichting op de rol van HVC in de energie- en warmtetransitie door Arjan ten Elshof (directeur duurzame energie HVC).

9.45 – 10.30 uur: Zon langs snelwegen: praatje in de bus
Bart van Leeuwen (stedenbouwkundige provincie Noord-Holland) en Laura de Bonth (stedenbouwkundige Urban Synergy) vertellen over de mogelijkheden van zonne-energie langs snelwegen.

10.30 – 11.00 uur: Zonnepark Tripkouw in Midwoud
Dit zonnepark levert jaarlijks 6,5 miljoen kilowattuur aan elektriciteit. Dit is genoeg om zo’n 2.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. De omgeving profiteert mee van de opbrengsten van het park. Sigrid van der Valk (programmamanager Duurzaam Medemblik) en Ralph Peter Maitimo (voorzitter dorpsraad Midwoud) vertellen hoe zij dit hebben aangepakt.  

11.30 – 11.45 uur: Verdeelstation de Weel in ’t Veld
Het 50 kV-net van Liander in de Kop van Noord-Holland  levert onvoldoende capaciteit om aan de toekomstige vraag te voldoen. Liander vertelt hoe dit knelpunt opgelost gaat worden.

12.00 – 12.45 uur: Lunch bij Amigo Plant in Heerhugowaard
Amigo Plant heeft diverse duurzaamheidsmaatregelen genomen, waaronder het aansluiten van de vetplantkwekerij op een warmtenet van HVC. Tijdens de lunch vertelt de eigenaar van Amigo Plant hoe dit is aangepakt. 

13.00 – 13.30 uur: Rivierenwijk aangesloten op warmtenet
De Rivierenwijk in Heerhugowaard is onlangs aangesloten op het warmtenet van HVC. Nicole van Wijk (directeur woningcorporatie Woonwaard), Ingrid Giebels (warmteregisseur) en Robert Crabbendam (HVC) gaan in gesprek over het realiseren van een warmtenet in een bestaande woonwijk. 

13.45 – 14.15 uur: Windenergie Boekelermeer
Windmolen Boekel staat op bedrijventerrein Boekelermeer en wekt jaarlijks groene stroom op voor circa 1.900 huishoudens. De windmolen is gerealiseerd door HVC samen met zes gemeenten en deels in lokaal eigendom. Er zijn vergevorderde plannen voor het realiseren van meer windturbines. Nicole Mulder (wethouder duurzaamheid gemeente Alkmaar) vertelt over windenergie in de Boekelermeer. 

14.30 uur: Einde 
Wij eindigen onze reis weer bij HVC aan de Jadestraat in Alkmaar. 

De meeste activiteiten vinden buiten plaats. Hou rekening met het weer.

Bezoek aan zonnepark Groene Hoek tussen Hoofddorp en Schiphol tijdens de bustour op 3 september 2019 (foto Daniël Nicolas)
Deel deze informatie:
Naar bovenNaar boven