Bustour door duurzaam Noord-Holland

Met een bus vol met volksvertegenwoordigers reden we op 23 september 2022 in Noord-Holland naar plekken die de kansen van de energietransitie laten zien: een zonneweide, een kas zonder gas en een wijk met een warmtenet. Het was een mooie manier om kennis te maken met de RES en mensen te horen over hun praktijkervaringen met de energietransitie.

Busstop in Rivierenwijk-Zuid in Heerhugowaard, waar woningen zijn aangesloten op een warmtenet (foto Mooi NH)

Medeorganisator van de bustour was Mooi Noord-Holland. De ontvangst was bij HVC bij Alkmaar, waarna alle deelnemers in de bus stapten voor bezoek aan zonnepark Tripkouw bij Midwoud, de duurzame kas van Amigo Plant, het warmtenet van Rivierenwijk-Zuid en windmolen De Boekel op bedrijventerrein Boekelermeer. Onderweg in de bus spraken Bart van Leeuwen van de provincie Noord-Holland en Laura de Bonth, stedenbouwkundige Urban Synergy, over de opwek van zonne-energie langs snelwegen. We eindigen onze tour weer bij HVC op bedrijventerrein Boekelermeer.

Programma
Let op: starttijd is vervroegd, genoemde tijden zijn afhankelijk van verkeersdrukte

09.00 – 09.15 uur: Inloop HVC Alkmaar, Jadestraat 1 (u kunt hier parkeren)

09.15 – 09.45 uur: Welkom en presentatie HVC
Welkom door Edward Stigter (gedeputeerde klimaat en energie) en korte toelichting op de rol van HVC in de energie- en warmtetransitie door Arjan ten Elshof (directeur duurzame energie HVC).

9.45 – 10.30 uur: Zon langs snelwegen: praatje in de bus
Bart van Leeuwen (stedenbouwkundige provincie Noord-Holland) en Laura de Bonth (stedenbouwkundige Urban Synergy) vertellen over de mogelijkheden van zonne-energie langs snelwegen.

10.30 – 11.00 uur: Zonnepark Tripkouw in Midwoud
Dit zonnepark levert jaarlijks 6,5 miljoen kilowattuur aan elektriciteit. Dit is genoeg om zo’n 2.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. De omgeving profiteert mee van de opbrengsten van het park. Sigrid van der Valk (programmamanager Duurzaam Medemblik) en Ralph Peter Maitimo (voorzitter dorpsraad Midwoud) vertellen hoe zij dit hebben aangepakt.  

11.30 – 11.45 uur: Verdeelstation de Weel in ’t Veld
Het 50 kV-net van Liander in de Kop van Noord-Holland  levert onvoldoende capaciteit om aan de toekomstige vraag te voldoen. Liander vertelt hoe dit knelpunt opgelost gaat worden.

12.00 – 12.45 uur: Lunch bij Amigo Plant in Heerhugowaard
Amigo Plant heeft diverse duurzaamheidsmaatregelen genomen, waaronder het aansluiten van de vetplantkwekerij op een warmtenet van HVC. Tijdens de lunch vertelt de eigenaar van Amigo Plant hoe dit is aangepakt. 

13.00 – 13.30 uur: Rivierenwijk aangesloten op warmtenet
De Rivierenwijk in Heerhugowaard is onlangs aangesloten op het warmtenet van HVC. Nicole van Wijk (directeur woningcorporatie Woonwaard), Ingrid Giebels (warmteregisseur) en Robert Crabbendam (HVC) gaan in gesprek over het realiseren van een warmtenet in een bestaande woonwijk. 

13.45 – 14.15 uur: Windenergie Boekelermeer
Windmolen Boekel staat op bedrijventerrein Boekelermeer en wekt jaarlijks groene stroom op voor circa 1.900 huishoudens. De windmolen is gerealiseerd door HVC samen met zes gemeenten en deels in lokaal eigendom. Er zijn vergevorderde plannen voor het realiseren van meer windturbines. Nicole Mulder (wethouder duurzaamheid gemeente Alkmaar) vertelt over windenergie in de Boekelermeer. 

14.30 uur: Einde 
Wij eindigen onze reis weer bij HVC aan de Jadestraat in Alkmaar. 

De meeste activiteiten vinden buiten plaats. Hou rekening met het weer.

Bezoek aan zonnepark Groene Hoek tussen Hoofddorp en Schiphol tijdens de bustour op 3 september 2019 (foto Daniël Nicolas)
Naar bovenNaar boven