“In energiecoöperaties vind je vrijwel alleen oudere enthousiastelingen.”

#energietransitie #energiecooperaties #jongeren

Corné Timmer van JongRegio en Lieke Schneijdenberg van COOP Centraal.

“In energiecoöperaties vind je vrijwel alleen oudere enthousiastelingen.” Deze quote is van Lieke Schneijdenberg, kwartiermaker van COOP Centraal. De netwerkorganisatie die jongeren verbindt met energiecoöperaties. Met haar en Corné Timmer van JongRegio (voorheen JongRES) spraken we over de initiatieven om jongeren meer bij de energietransitie te betrekken.

Vreemd

Als je met Corné en Lieke spreekt, valt het op dat ze beiden verwonderd zijn over de beperkte rol die jongeren spelen in de energietransitie. Lieke verwoordt dat treffend: “De energietransitie gaat over de toekomst van ons, de jongeren. Je laat toch niet anderen beslissen over je toekomst? Daarom is het belangrijk dat meer jongeren gaan meedoen en een stem krijgen.”

“Inderdaad”, vult Corné aan. “Dat er niet over ze wordt beslist, maar dat jongeren zelf ook meebeslissen. Met jongeren bedoel ik dan de groep van zestien tot vijfendertig jaar. Het is vreemd dat er zo weinig aan deze groep gedacht wordt. Er is heel veel energie bij jongeren. De kansen zijn er ook, want deze groep leent zich ervoor om met leuke frisse blikken en ideeën te komen.

Onbekend maakt onbemind

Een grote barrière is de onbekendheid van jongeren met de energietransitie. Lieke heeft die ervaring ook, met name als het over het onderwerp energiecoöperaties gaat:

“Energiecoöperaties draaien toch wel op de wat oudere enthousiastelingen en op de een of andere manier komen jongeren daar nu niet mee in aanraking. Veel mensen die ik spreek zijn onbekend met het concept. Terwijl als je het uitlegt via gastcolleges, bijvoorbeeld op Nova College, worden ze daar heel enthousiast van.”

COOP Centraal

In de energietransitie zijn er verschillende organisaties die zich sterk maken voor een grotere rol van jongeren. Zo probeert COOP Centraal jongeren te verbinden met energiecoöperaties. Lieke vertelt dat de organisatie vorig jaar werd opgericht en sinds december echt live is.

“COOP Centraal is een samenwerkingsverband van overheid- en onderwijsinstellingen, energiecoöperaties en bedrijfsleven. Het doel is om jongeren te verbinden aan energiecoöperaties door ze te matchen met interessante hulpvragen. Want we zien dat coöperaties vaak handjes en hoofdjes te kort hebben. Wat wij doen is vragen ophalen van coöperaties uit Noord-Holland en die doorspelen naar onderwijsinstellingen waar we mee samenwerken. Dat kan van alles zijn, van super technische tot financiële en marketing-vraagstukken. Zo creëren we challenge based learning. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Jongeren doen ervaring op én ze leren de wereld van energietransitie beter kennen.”

JongRegio

Ervaring opdoen is ook de opzet van JongRegio. Dat beaamt Corné: “We willen jongeren vooral stimuleren om mee te doen. Wij richten ons meer op de bestuurlijke kant, op het vertegenwoordigen van de stem van jongeren, hen actief laten meedoen waardoor je meer ervaring krijgt. Bij JongRegio werken we graag met verschillende commissies, zodat iedereen zich kan focussen op thema’s die hem/haar aanspreken. Bijvoorbeeld voor de organisatie van events en borrels, het bijwonen van raadsvergaderingen en andere politieke activiteiten. Of juist op het maken van content voor onze social media en het schrijven van opiniestukken. Allemaal mooi voor je cv en je hebt er altijd wat aan in je verdere werkende leven.”

Droom

De toekomstdromen van Corné en Lieke komen vrijwel overeen: meer jongeren in de energietransitie. Dat moet lukken volgens Lieke: “Onze droom is dat werken bij een energie coöperatie uiteindelijk een carrièreperspectief is. En dat meer jongeren zich gaan bezighouden met de energietransitie. Zodat de democratisering van energievoorziening bewaarheid wordt.” Corné vult daarbij aan: “Er is heel veel mogelijk en jongeren hebben kansen genoeg in de energietransitie. Die moeten we nu gewoon pakken, als jongeren met elkaar.”

Voor vragen of suggesties kun je Lieke en Corné altijd contacten via lieke.schneijdenberg@elementalstrategy.com en noord-holland@jongresnederland.nl

COOP Centraal is een samenwerkingsverband van de Rabobank MRA, provincie Noord-Holland, Energie Samen Noord-Holland, energiecoöperaties Zuiderlicht en Energiek Velsen, Univé Noord-Holland, gemeente Amsterdam, VU, HVA en Nova College.

JongRegio heette tot vorige maand JongRES en is de jongerenorganisatie die zich lokaal richt op thema’s als duurzaamheid, wonen en de energietransitie.

Naar bovenNaar boven