Campagne Van Hoe naar Zo

Hoe krijgen we er meer schone energie bij om Nederland klimaatneutraal te krijgen? Dat is dé vraag van de energietransitie. En die bestaat uit wel duizend vragen. Hoe beslissen we samen waar die windmolens komen, bijvoorbeeld? Hoe verduurzamen we onze huizen en buurten? En hoe gaan we dat allemaal betalen?Naast veel ‘Hoe? ’is er gelukkig ook heel veel ‘Zo’. Veel buurtbewoners, energiecoöperaties, ondernemers en gemeenten geven al het goede voorbeeld. En veel van die mooie initiatieven en projecten laten we zien in de video's van de campagne Van Hoe naar Zo. Hieronder kan je een aantal goede voorbeelden uit Noord-Holland Noord bekijken.

Coöperatie Windenergie Waterland deelt de winst van windturbines met de gemeenschap. HOE ze dat precies doen, lees je hier.

Openluchtzwembad De Zien in Uitgeest heeft diverse maatregelen genomen om het zwembad te verduurzamen. Zo zijn er heatpipes aangebracht, een warmtepomp en een zonneweide. Het hele verhaal met penningmeester Nico Zuidervaart is hier te lezen.

Met hulp van Zoncoalitie en de gemeente Amsterdam kon er op het hoofdkantoor en de productiekeuken van FEBO ondanks een zwak dak toch 692 zonnepanelen geplaatst worden. Het interview met FEBO-directeur Dennis de Borst en adviseur energietransitie Lukas Sloet vind je hier.

In Schagen is het gelukt om 96 appartementen voor arbeidsmigranten te bouwen met een unieke off-grid oplossing waardoor netcongestie omzeild kon worden. Het interview met drie betrokkenen lees je hier.

In samenwerking met de bewoners plaatste Gemeente Alkmaar zonnepanelen op geluidsschermen aan de Schagerweg en Huiswaarderweg. Lees hier het interview met wethouder Schouten van Alkmaar.

In overleg met Liander koos Connexxion in Amstelveen voor een kleinere aansluiting. Zo kon de overtollige energie gedeeld worden met andere bedrijven in de buurt. Bart Kraayvanger van Transdev en Paul van Engelen van Liander, vertellen er hier meer over.

Consultant Transportschaarste Marijke ten Hoopen van Liander vertelt wat er de komende jaren allemaal nodig is om het stroomnet klaar te maken voor meer duurzame energie. Haar verhaal lees je hier.

Bij het ontwikkelen van het bedrijventerrein Schiphol Trade Park zagen Arnoud van der Wijk en zijn collega’s een kans: energie gebruiken en opwekken is efficiënter als je het meet én deelt. Hoe ze dat voor elkaar, kregen lees je hier.

Tuin- en Oostdorp is een rustieke buurt in het pittoreske Bergen. Daar haalde de bewonersvereniging veel bewoners over om te gaan isoleren. Hoe ze dat deden, lees je hier.

Hoe kun je bedrijven in de buurt verwarmen met de warmte die vrijkomt van een azijnfabriek? Zo doen ze dat bij de Burg Group in Heerhugowaard. Hier lees je er meer over.