Over Warmte
Het doel
Om klimaatverandering tegen te gaan, wil Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat 7 miljoen woningen en 1 miljoen bedrijfsgebouwen van het aardgas af zijn, overgestapt naar verwarming met (hybride)warmtepompen of warmtenetten. Als eerste stap worden tot 2030 2,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd.
In Noord-Holland gaat het om zo’n 426.000 koop- en huurwoningen en 21.200 bedrijfsgebouwen. Er moet daarvoor nog flink wat gebeuren. De provincie onderzoekt en stimuleert samen met overheden, warmteaanbieders en inwoners alternatieven voor warmte uit aardgas.
Noord-Hollandse aanpak van de warmtetransitie
Gemeenten hebben de regie bij het verduurzamen van de warmtevoorziening van de gebouwde omgeving. Dat is voor een groot deel van de Noord-Hollandse gemeenten een flinke uitdaging. Want vaak ontbreekt het hen aan financiële en juridische instrumenten, kennis en menskracht.
De provincie helpt gemeenten, regio’s en andere betrokkenen met het realiseren van de warmtetransitie in de gebouwde omgeving. In de Noord-Hollandse klimaataanpak lees je hoe de provincie gemeenten hierbij ondersteunt.
Van transitievisie warmte naar warmteprogramma
Als startschot stelden gemeenten in 2021 Transitievisies Warmte (TVW) op. In deze TVW’s geven gemeenten aan in welke wijken zij tot en met 2030 aan de slag gaan.
De opvolger van de TVW is het warmteprogramma dat in 2026 klaar moet zijn. Hierin staat welke wijken, buurten en dorpskernen tot en met 2035 van het aardgas gaan en op welke manier dat gebeurt.
Subsidies
De provincie heeft diverse subsidieregelingen die verduurzaming van de gebouwde omgeving ondersteunen.
Specifieke uitkering regionale ondersteuningsstructuur NPLW
Het Rijk stelt een Specifieke Uitkering beschikbaar voor het opzetten van een regionale ondersteuningsstructuur warmtetransitie (SPUK NPLW). De provincie Noord-Holland heeft een subsidie vanuit de SPUK NPLW ontvangen voor de regio’s Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid. Deze subsidie wordt volledig ingezet voor de financiering van het Servicepunt Duurzame Energie. De provincie beheert deze middelen, heeft de aanbesteding voor de bemensing van het Servicepunt Duurzame Energie gefaciliteerd en ziet erop toe dat de activiteiten die worden ontwikkeld, passen binnen het doel van de SPUK NPLW.