HOE restaurant KASTAN netcongestie wist te voorkomen.

Midden in de nieuwe wijk Hyde Park in Hoofddorp opende onlangs restaurant KASTAN haar deuren. Het circulaire bouwwerk van KASTAN heeft een groot duurzaam hart en is een groene oase omgeven door kolossale kantoorgebouwen en appartementen. Dankzij creatieve architectuur én een slimme oplossing voor netcongestie kon het restaurant toch binnen de geplande tijd open.

Een circulair restaurant met wortels in het verleden

Restaurant KASTAN is met recht een ode aan duurzaamheid, circulariteit en lokaal ondernemerschap. Architect Gijs de Waal werkte samen met horecaondernemers Jeroen Spek en Dennis de Waart (bekend van DeDAKKAS in Haarlem) aan het ontwerp. De naam is geïnspireerd op de kastanjebomen die het perceel omringen en symboliseert de verbinding tussen verleden en toekomst. “We hebben een oude houten wagenschuur uit Lijnden hergebruikt” vertelt De Waal. “Die is gedemonteerd, verplaatst en tussen de bomen opnieuw opgebouwd.” Het gebouw past zich dankzij de natuurlijke schaduw van de bomen aan de seizoenen aan: koel in de zomer, licht en verwarmend in de winter.

Architect Gijs de Waal

Volledig elektrisch – maar waar haal je de stroom vandaan?

Vanaf het begin stond vast dat KASTAN gasloos zou zijn. Warmtepompen, zonne-energie en goede isolatie vormen de technische ruggengraat. “We hebben alles zo duurzaam mogelijk ontworpen, met zo’n veertig PV-panelen op het dak” legt De Waal uit. Toch stuitte het team op een steeds vaker voorkomend probleem: netcongestie. “Een zwaardere elektriciteitsaansluiting, nodig voor de keuken, was niet beschikbaar. We kregen maximaal 3x80 ampère – en dat is voor een restaurant met een elektrische keuken echt krap.”

De batterij als slimme energiepartner

Gelukkig bood fikser (adviseur slimme energieoplossingen) Annabel van Zante uitkomst. In opdracht van de gemeente dacht ze mee over praktische oplossingen. “De PV-panelen leveren flink wat op, maar niet genoeg, en niet op de juiste momenten” licht Van Zante toe. “Daarom kozen we voor een batterij die ’s nachts en tijdens daluren oplaadt via het net. Die energie wordt vervolgens gebruikt tijdens piekmomenten, zoals lunch- en dinertijd.” Dankzij deze strategie wordt de beschikbare netcapaciteit effectief verdubbeld. “We zijn gaan rekenen” vult De Waal aan. “Met deze batterij kunnen we zeker twee uur draaien op vol vermogen, precies wat we nodig hadden om te starten.”

Fikser, adviseur slimme energieoplossingen, Annabel van Zante

Een voorbeeld voor lokaal energiegebruik

De slimme combinatie van duurzame bouwprincipes en technische inventiviteit maakt KASTAN tot een voorbeeldproject. “Meeliften met buren of collectieve inkoop werkte hier niet” zegt Van Zante. “Juist doordat de pieken van het restaurant samenvallen met die van anderen.” Het batterijconcept bleek wél haalbaar en relatief snel te realiseren. “Het mooie is dat we door deze oplossing het project niet hoefden uit te stellen” zegt De Waal. “KASTAN kon gewoon open zoals gepland.”

De batterij-oplossing voor restaurant KASTAN

Heb jij te maken met netcongestie?

Restaurant KASTAN laat zien hoe je ook onder druk van netcongestie een duurzaam horecaconcept kunt realiseren. Met vindingrijkheid, samenwerking en een batterijsysteem dat pieken opvangt, werd een ingewikkelde uitdaging omgezet in een kans.

Onze fiksers (adviseurs slimme energieoplossingen) helpen ondernemers met concrete netcongestieoplossingen en brengen je in contact met de juiste partijen. Meer weten over de fiksers? Kijk dan op https://energieregionh.nl/taskforce-e-infra/fiksers.

Mocht je in de buurt zijn van Hoofddorp en heerlijk een hapje willen eten, dan kunnen we je restaurant KASTAN zeker aanraden. Neem alvast een kijkje of reserveer meteen op https://www.kastan.nl/.