Herijking RES 2024
Herijking 2024 Noord-Holland Noord
Moties & Amendementen
Wie stelt de Herijking RES 2024 vast?
De 17 gemeenten in Noord-Holland Noord, het hoogheemraadschap en de provincie besluiten over de Herijking RES.
De gemeentes stellen voor hun eigen grondgebied de Herijking RES vast. Zijn er wel wijzigingen doorgevoerd in de zoekgebieden? Dan besluit de gemeenteraad over deze wijzigingen. De gemeenteraad is ook verantwoordelijk voor het borgen van de wijzigingen in het omgevingsbeleid.
Zijn er geen wijzingen doorgevoerd in de zoekgebieden? Dan besluit het college over de Herijking RES. Het Algemeen Bestuur van het hoogheemraadschap en Provinciale Staten besluiten over de gehele Herijking RES.
De besluitvorming is nog niet afgerond. De Herijking RES is daarom nog een concept
De gemeenten en het hoogheemraadschap hebben in de periode mei-september 2024 besloten (m.u.v. gemeente Texel)
3 februari 2025 – Ontwerpbesluit Provinciale Staten (inclusief ter inzage legging plan-MER voor windenergie)
Medio 2025 definitief besluit Provinciale Staten
In het overzicht hierboven vind je de aangenomen amendementen en wijzigingen bij besluit over de Herijking RES 2024. Deze zijn verwerkt in de RES-viewer.
Bestaande opwek cijfers in Herijking RES 2024 NHN lager dan gedacht
In het voorjaar van 2024 is de Herijking RES 2024 Noord-Holland Noord afgerond, zodat deze kon worden vastgesteld door gemeenten, hoogheemraadschap en provincie. In het najaar van 2024 is gebleken dat bij het verwerken van de definitieve cijfers van de Herijking RES 2024 in het deel 'bestaande opwekking' onterecht ook de kleinschalig zonne-energie op daken is meegeteld. Hierdoor geeft de Herijking RES 2024 Noord-Holland Noord een te rooskleurig beeld. In totaal is er 286 GWh onterecht meegeteld. Na correctie hiervoor komt de Herijking RES 2024 Noord-Holland Noord op een totaal van 3.348 GWh (huidige productie plus potentie). Dit is 252 GWh onder het vastgestelde RES bod van 3,6 TWh. Dit komt ongeveer overeen met 14 windturbines van 5,6MW of 250 hectare zonnepanelen.
De regio Noord-Holland Noord blijft werken aan ambitie van 3,6 TWh. De regio staat er minder rooskleuring voor dan gedacht, de opgave blijft onverminderd urgent en groot.
Telt kleinschalig zon op dak mee in de RES en wanneer?
Er geldt, naast de landelijke RES-doelstelling van 35TWh, een landelijke doelstelling voor kleinschalig zon op dak van 7TWh (kleinschalig zijn aansluitingen < 15 kWp). Deze landelijke doelstelling voor kleinschalig zon op dak is per 1-1-2024 gehaald. Al het extra vermogen wat boven de 7TWh door kleinschalig zon wordt opgewekt mag vanaf het moment, als ook de 35 TWh landelijk is gehaald, worden toegerekend aan de RES-opgave van de regio. Meer informatie op de site van het Nationaal Programma RES
De cijfers worden gecorrigeerd in de nieuwe berekeningen die vanaf 2025 jaarlijks voor de update van de RES-kaart worden gemaakt.
Hoe gaat het proces verder?
De uitvoering van de RES is een adaptief, flexibel en meerjarig proces. De RES ontwikkelt zich stap voor stap en samenwerken en leren staan centraal. Een van de uitgangspunten van de RES is dat er ruimte is en blijft voor innovaties, nieuwe zoekgebieden en initiatieven, ook buiten de zoekgebieden. In dit proces worden zoekgebieden verder uitgewerkt en geconcretiseerd. Hierdoor kunnen zoekgebieden aangepast worden of afvallen. Vanaf 2025 wordt elk jaar bekeken of er nieuwe zoekgebieden in beeld zijn voor een aanpassing van de RES-kaart.
Er is landelijk afgesproken dat uiterlijk 1 januari 2025 de projecten uit de RES een vergunning hebben. De planning is dat de projecten uiterlijk 2030 gerealiseerd zijn.