Lokaal samenwerken aan balans

Energiehubs

Een energiehub is een lokale samenwerking waarin bedrijven samen hun opwek, verbruik, opslag en teruglevering van energie afstemmen. Dit gebeurt vaak op een bedrijventerrein, onder begeleiding van een netbeheerder of energiecoöperatie.

In een energiehub kun je lokaal opgewekte zonne-energie delen, energie opslaan op momenten van overschot of gebruik afstemmen op momenten dat het net dat toelaat. Ook andere energievormen, zoals warmte en duurzame gassen kunnen hierin worden meegenomen. In zo’n hub worden verschillende energiebronnen en -stromen met elkaar verbonden. Het doel: het energiesysteem efficiënter en flexibeler maken, zodat ondernemers kunnen blijven ondernemen. Ook als de capaciteit op het net beperkt is.

Stappenplan energiehubs

Op het kennisplatform energiehubs vind je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met een energiehub. Volg het stappenplan voor energiehubs en laat je door het hele proces leiden, vind marktpartijen die je kunnen helpen en leer van de ervaringen van ondernemers die je voorgingen. Alle informatie is samengesteld door de gezamenlijke netbeheerders, partijen uit de energiesector en de overheid.

Stimuleringsprogramma energiehubs

In 2025 ondersteunt de provincie Noord-Holland met het stimuleringsprogramma energiehubs 21 energiehub-initiatieven. Dat gebeurt met concrete hulp. Er zijn hubregisseurs aangesteld die ondernemers begeleiden bij het opzetten van een hub. Daarnaast is er een subsidieregeling beschikbaar voor het uitvoeren van haalbaarheidsstudies en ontwerptrajecten. Kennisdeling staat centraal, via bijeenkomsten en netwerken. En ook investeringsmaatschappij ROM InWest is betrokken om initiatiefnemers te ondersteunen bij vervolgstappen.

Doe mee en ontdek de mogelijkheden

Ben jij ondernemer? Of werk je bij een organisatie die ondernemers ondersteunt, zoals een gemeente of regionaal bedrijfsloket? Dan is dit het moment om je te verdiepen in de kansen van energiehubs. In het vierde kwartaal van 2025 starten de voorbereidingen voor het stimuleringsprogramma van 2026, met een nieuwe ronde initiatieven die begin 2026 geselecteerd worden.

Meer weten of meedoen? Neem contact op met de programmamanager Energiehubs Noord-Holland Ron de Graaf (Ron.de.graaf@noord-holland.nl).

Subsidie voor bedrijventerreinen: klimaatmaatregelen én netverlichting

Werk je aan de verduurzaming van een bedrijventerrein in Noord-Holland? Met deze subsidie kun je investeren in klimaatadaptatie én oplossingen tegen netcongestie. Denk aan vergroening, waterberging, lokale opwek en slimme energiedeling.

Bekijk de regeling en dien direct een aanvraag in via: Kansen voor West – Klimaat & Netcongestie

Subsidie voor slimme meetoplossingen

Heb je nog niet het benodigd inzicht in je verbruik? En wil je meer inzicht om je energieverbruik te begrijpen en sturen? Kijk dan naar de regeling Oplossingen bij Netcongestie (SON). Deze subsidie dekt tot 75% van de kosten (max. €15.000) voor meetapparatuur, software-inregeling en abonnementen. Batterijen en energiemanagementsystemen (EMS) vallen buiten de regeling.

Meer informatie en aanvraag: Subsidies – Provincie Noord-Holland

Hulp nodig

Sta je aan het begin van een collectief initiatief en maak je (nog) geen onderdeel uit van het stimuleringsprogramma energiehubs, of wil je weten wat er op jouw bedrijventerrein mogelijk is? Neem contact op met het ONHN, PHB of een van de regionale loketten. Samen kijk je naar de beste route voor een toekomstbestendige energievoorziening.

Loketten Noord-Holland: