Terugblik netwerkbijeenkomst energiehubs 19 juni

Op donderdag 19 juni kwamen ondernemers, experts en netwerkbeheerders samen tijdens de netwerkbijeenkomst energiehubs. Het stimuleringsprogramma energiehubs stond centraal tijdens de plenaire presentatie. Daarna gingen de deelnemers uiteen in drie deelsessies: praktijkcase uit de regio: energiehub Boekelermeer in de realisatiefase, de betekenis van energiehubs voor TenneT en de hoogspanningstoets, en groepstransportovereenkomsten (GTO’s) en andere contractvormen van Liander. De presentaties van de sessies zijn onderaan de pagina te downloaden.

De energietransitie is in volle gang, maar tegelijkertijd raakt het elektriciteitsnet in veel delen van Noord-Holland overbelast. Ondernemers merken dat direct: uitbreiding wordt lastiger, nieuwe aansluitingen laten op zich wachten en verduurzaming stokt. Toch liggen er ook kansen. De provincie Noord-Holland werkt aan een aanpak die ruimte op het net creëert én tegelijkertijd bijdraagt aan groei en innovatie: het stimuleringsprogramma energiehubs.

Wat is een energiehub?

Een energiehub is een slimme manier waarop bedrijven binnen een bepaald gebied, vaak een bedrijventerrein, samen hun energie organiseren. Denk aan het delen van lokaal opgewekte zonne-energie, het opslaan van energie op momenten van overschot of het afstemmen van gebruik op momenten dat het net dat toelaat. Ook andere energievormen, zoals warmte en duurzame gassen kunnen hierin worden meegenomen. In zo’n hub worden verschillende energiebronnen en -stromen met elkaar verbonden. Het doel: het energiesysteem efficiënter en flexibeler maken, zodat ondernemers kunnen blijven ondernemen. Ook als de capaciteit op het net beperkt is.

Waarom zet Noord-Holland in op hubs?

De provincie ziet energiehubs als een veelbelovende oplossing voor meerdere uitdagingen tegelijk. Ze maken slimmer gebruik van bestaande infrastructuur, verminderen de druk op het elektriciteitsnet en bieden ondernemers handelingsperspectief. Tegelijkertijd stimuleren hubs innovatie en verduurzaming, en dragen ze bij aan een toekomstbestendige economie. Daarom zijn ze opgenomen in de Energievisie van de provincie.

Wat houdt het stimuleringsprogramma in?

In 2025 ondersteunt de provincie Noord-Holland 21 energiehub-initiatieven. Dat gebeurt met concrete hulp.
Er zijn hubregisseurs aangesteld die ondernemers begeleiden bij het opzetten van een hub. Daarnaast is er een subsidieregeling beschikbaar voor het uitvoeren van haalbaarheidsstudies en ontwerptrajecten. Kennisdeling staat centraal, via bijeenkomsten en netwerken. En ook investeringsmaatschappij ROM InWest is betrokken om initiatiefnemers te ondersteunen bij vervolgstappen.

Wat levert het op?

Op korte termijn zorgt het programma voor meer samenwerking, kennis en inzicht. Dat helpt om sneller en efficiënter nieuwe energiehubs te realiseren. Tegelijkertijd draagt het bij aan het verminderen van netcongestie. Op de lange termijn ontstaat er een regionaal energiesysteem waarin vraag en aanbod veel beter in balans zijn. Een systeem dat niet alleen ondernemers ondersteunt, maar ook bijdraagt aan bredere maatschappelijke doelen, zoals circulariteit en klimaatbestendigheid.

Doe mee en ontdek de mogelijkheden

Ben jij ondernemer? Of werk je bij een organisatie die ondernemers ondersteunt, zoals een gemeente of regionaal bedrijfsloket? Dan is dit het moment om je te verdiepen in de kansen van energiehubs. In het vierde kwartaal van 2025 starten de voorbereidingen voor het stimuleringsprogramma van 2026, met een nieuwe ronde initiatieven die begin 2026 geselecteerd worden.

Meer weten of meedoen? Neem contact op met de programmamanager Energiehubs Noord-Holland Ron de Graaf (Ron.de.graaf@noord-holland.nl).