logo_noord-hollandse_energieregio

aan de slag

HoeZo-Blog-Amsterdam-Zuid-Oost-Thumb-004

Vragen en antwoorden

Hoe doe ik mee als inwoner?

Er leven veel vragen over de energietransitie bij inwoners. Hieronder staan de meest gestelde vragen op een rij en vind je verwijzingen naar instanties of bronnen waar je terecht kunt voor meer informatie. 

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie, of energie-initiatief, is een groep mensen die zich verenigd hebben om zelf aan de slag te gaan met duurzame energieprojecten, een warmtenet voor de wijk of energiebesparing. Winst maken is nooit het uitgangspunt. Deelnemers aan energiecoöperaties hebben ideële motivaties: zelf een steentje bijdragen aan de energietransitie, of bijvoorbeeld onafhankelijk worden op het gebied van energie. De winst die wordt gemaakt op de energieprojecten wordt gebruikt voor duurzame projecten in de directe omgeving. Bekijk deze korte uitlegvideo.

Waarom zou ik me aan willen sluiten bij een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie brengt drie grote voordelen met zich mee. Het is goed voor het klimaat en de planeet omdat je (voor een deel) overstapt van fossiele brandstoffen naar duurzaam opgewekte energie. Het is goed voor je portemonnee omdat je energierekening (uiteindelijk) lager wordt. En het is goed voor je buurt, dorp of stad omdat mensen in een coöperatie samenwerken en elkaar beter leren kennen.

Hoe vind ik een energiecoöperatie bij mij in de buurt? Of hoe start ik zelf een energiecoöperatie?

Er zijn in Nederland al meer dan 500 energiecoöperaties met bij elkaar tussen de 80.000 en 100.000 leden. Veel van de initiatieven kun je vinden in het overzicht van Hieropgewekt

Zoek je een energiecoöperatie bij jou in de buurt? Bij Energie Samen vind je een overzicht van de meeste coöperaties in Nederland. Doe de postcodecheck

Interesse om zelf het initiatief te nemen? Hier vind je zeven belangrijke tips voor beginnende initiatieven en veel informatie en kennis uit de praktijk. Advies bij het organiseren van de financiën staat op de website van de provincie Noord-Holland.

Hoe weet ik wat de plannen zijn voor de opwek van duurzame energie bij mij in de buurt?

In de Regionale Energiestrategie (RES) staan de plannen voor de ‘energie regio’s’ van Nederland. Welke projecten voor grootschalige opwek op land zijn er, waar gaan die komen en op welke manieren kan ik meedenken en  meedoen? Die informatie voor energie regio Noord-Holland vind je hier

Elke regio heeft zogenaamde zoekgebieden: gebieden waar mogelijk zonneweides komen, of windparken.  De provincie Noord-Holland maakte een overzichtskaart met alle zoekgebieden. Meer weten? Dan is je gemeente het eerste aanspreekpunt. Hier vind je de contactgegevens voor gemeentes in Noord-Holland Noord en  Noord-Holland Zuid.

Waar kan ik als inwoner terecht voor hulp bij het verduurzamen van mijn woning?

Begin bij het Duurzaam Bouwloket. Daar kan je terecht voor al je vragen op gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing, energieopwekking en financieringsmogelijkheden. Via het Duurzaam Bouwloket kun je zien hoe jouw gemeente je kan helpen bij het verduurzamen van je woning. Zij hebben vaak een energieloket voor gratis advies, in de vorm van een Woningsscan of een Energiecoach aan huis. 

Soms zijn er bewonersinitiatieven zoals een ‘duurzaamheidscafé’ of een ‘fixbrigade’ die jou gratis helpen bij het verduurzamen van je woning.

Ook zijn er vaak speciale subsidieregelingen voor jouw dorp of stad, zoals collectieve inkoop, waardoor zonnepanelen aanschaffen goedkoper wordt.

Daarnaast kun je een kijkje nemen op Milieu Centraal. Hier kun je praktische tips vinden om een stap extra te zetten in de energietransitie.

Zit jouw HOE hier niet tussen?

Stuur dan een e-mail, dan krijg je zo snel mogelijk een ZO! terug.

2_ZO__wit_op_blauw_vlak_RGB_L

Tip de redactie

Ken jij een mooi initiatief op het gebied van duurzame energie waar we aandacht aan zouden moeten besteden? Deel het verhaal met ons. Dan kunnen wij het weer delen en zo nog meer mensen inspireren.