Podcasts Warmtetransitie

Servicepunt Duurzame Energie (SPDE) komt regelmatig met nieuwe afleveringen in de podcastserie Warmte werkt. Hierin word je bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen, actuele uitdagingen en inspirerende praktijkvoorbeelden van de warmtetransitie in Noord-Holland. Bijzonder inspirerend en interessant voor ambtenaren, bestuurders, energiecoöperaties en andere professionals in de energietransitie.
Vanaf 2026 is een warmteprogramma verplicht voor alle gemeenten. Dit beleidsdocument vormt de basis voor de warmtetransitie en legt vast hoe gemeenten stapsgewijs toewerken naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. Een gesprek met Anna Ankoné, projectleider warmtetransitie bij de BUCH-gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo). Als één van de eersten hebben zij al concept-warmteprogramma’s opgesteld. Welke keuzes moesten ze maken – en hoe lastig waren die? Denk aan het wel of niet gebruiken van de aanwijsbevoegdheid, omgaan met netcongestie en het betrekken van inwoners. Anna deelt haar ervaringen én lessen voor andere gemeenten.
In deze aflevering een gesprek met André Struker, strategisch adviseur bij Waternet, over de potentie en praktijk van aquathermie in de warmtetransitie. Wat maakt aquathermie – warmte uit oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater – zo interessant? Voor welke gebieden is het kansrijk? En wat vraagt het van gemeenten? We bespreken de voordelen van aquathermie ten opzichte van andere bronnen, de ecologische randvoorwaarden, de financiële haalbaarheid en het ontbreken van standaarden. Ook kijken we naar concrete projecten, zoals het Ketelhuis WG en Buikslotermeer.
In iets meer dan een half uur bespreekt Teun Bokhoven, voorzitter van TKI Urban Energy en voorzitter van het uitvoeringsoverleg gebouwde omgeving van het Klimaatakkoord, waarom 2025 een cruciaal jaar wordt voor de warmtetransitie en gaat hij dieper in op de nieuwe warmtewetten, zoals de Wcw en de Wgiw. Welke kansen en uitdagingen brengen deze wetten met zich mee, en hoe kunnen gemeenten zich voorbereiden op hun regierol?
Vanaf 2026 is een warmteprogramma verplicht voor alle gemeenten. Dit beleidsdocument vormt de basis voor de warmtetransitie en legt vast hoe gemeenten stapsgewijs toewerken naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. In deze aflevering een gesprek met Margit Heine, teamleider Duurzaamheid bij Royal HaskoningDHV. Zij begeleidt gemeenten bij het opstellen van warmteprogramma’s en deelt in deze aflevering praktische inzichten en adviezen.
In deze aflevering een gesprek met Eelco Fortuijn, initiatiefnemer en projectleider van het zonnewarmtenet in het Ramplaankwartier. Een uniek project op initiatief van bewoners uit de wijk, in samenwerking met de gemeente. Wat maakt dit lage temperatuur warmtenet zo innovatief en hoe werkt het precies? Kan het Ramplaankwartier een blauwdruk zijn voor andere wijken in Nederland? Eelco reflecteert op wat er nodig is om dit concept op te schalen en deelt waardevolle lessen voor gemeenten en bewonersinitiatieven die aan de slag willen met vergelijkbare projecten.
In deze aflevering van WarmteWerkt duidt Teun Bokhoven – bestuurlijk counterpart van het SPDE, voorzitter van Stichting Nieuwe Warmte en mede-initiatiefnemer van het Warmtebod – de kern van de wet Wcw in begrijpelijke taal.
Een bijzondere gast in deze aflevering: Annelies Huygen – expert op het gebied van energiemarkten, en tot voor kort verbonden aan TNO en de Universiteit Utrecht. Aanleiding voor het gesprek is haar recente afscheidsrede. Zij spreekt onder andere over de nieuwe Warmtewet (WcW) die naar verwachting volgend jaar in werking treedt. Hoe kun je als gemeente werken mét de nieuwe regels, zonder erin vast te lopen? En hoe houd je regie? En vooral: hoe stimuleer je innovatieve oplossingen, waar de warmtetransitie zo naar snakt?