23-09-2022 Bustour door duurzaam Noord-Holland

Met een bus vol met volksvertegenwoordigers reden we op 23 september 2022 in Noord-Holland naar plekken die de kansen van de energietransitie laten zien: een zonneweide, een kas zonder gas en een wijk met een warmtenet

Medeorganisator van de bustour was Mooi Noord-Holland. De ontvangst was bij HVC bij Alkmaar, waarna alle deelnemers in de bus stapten voor bezoek aan zonnepark Tripkouw bij Midwoud, de duurzame kas van Amigo Plant, het warmtenet van Rivierenwijk-Zuid en windmolen De Boekel op bedrijventerrein Boekelermeer. Onderweg in de bus spraken Bart van Leeuwen van de provincie Noord-Holland en Laura de Bonth, stedenbouwkundige Urban Synergy, over de opwek van zonne-energie langs snelwegen. We eindigen onze tour weer bij HVC op bedrijventerrein Boekelermeer.

Bustour door duurzaam Noord-Holland

Start bij HVC
De ontvangst met koffie, thee en koek was bij HVC bij Alkmaar, waar we welkom werden geheten door HVC-directeur Arjan ten Elshof. Hij gaf een toelichting op de projecten waarbij HVC betrokken is en die onderdeel uitmaken van de busroute: zonnepark Midwoud, warmtenet Amigo Plant, Rivierenwijk-Zuid en windmolen De Boekel. Vervolgens was het de beurt aan de gedeputeerde Edward Stigter. Hij gaf een inhoudelijke introductie op de Regionale Energiestrategie (RES).

Daarna wandelden we met paraplu’s en regenjassen naar de bus, die gereed stond voor vertrek. In de bus spraken Bart van Leeuwen van de provincie Noord-Holland en Laura de Bonth, stedenbouwkundige Urban Synergy, over de opwek van zonne-energie langs snelwegen. Ze gingen in op de plannen voor zonneparken langs de A7 vanuit een ruimtelijk perspectief en in relatie tot het OER-programma van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Zonneweide
Eenmaal aangekomen in Oostwoud stapten we uit om de zonneweide Tripkouw bij Midwoud te bewonderen. Voorzitter Ralph Peter Maitimo van  de dorpsraad Midwoud/Oostwoud en programmamanager duurzaamheid Sigrid van der Valk van gemeente Medemblik spraken over de totstandkoming van het project, een initiatief van de gemeente en HVC. De grond waarop het zonneveld zich bevindt is in eigendom van de gemeente, die het verhuurt aan de ontwikkelaar HVC.

De zonneweide bestaat uit 16.000 zonnepanelen, goed voor zo’n 2000 huishoudens. Het project is een voorbeeld van een succesvolle landschappelijke inpassing, vanwege de begrenzing door natuurlijke begroeiing en de aanleg van fiets-, vaar- en wandelroutes. Van de inwoners nemen 118 deel in het project dankzij de aanschaf van obligaties, waarop ze jaarlijks 4,5% rendement krijgen. Doordat de dorpsraad in een vroegtijdig stadium werd betrokken stemden de meeste inwoners in met het plan voor de zonneweide.

Zonnepark Tripkouw Midwoud

Netcongestie
In de bus vertelde relatiemanager Mark Valkering van Alliander over het probleem van netcongestie en over de uitbreiding van elektriciteitsstations in de toekomst om dit op te lossen. Bij onderstation De Weel nabij ‘t Veld gaf operationeel beheerder Sergio Koelemij van Alliander een toelichting op de praktische uitbreiding die in De Weel zal plaatsvinden. Voorheen bepaalde netbeheerder Liander zelf de investeringen, maar provincie en gemeenten willen de laatste tijd meer invloed uitoefenen op de plannen om netcongestie te voorkomen.

Kas zonder gas
Rond het middaguur kwamen we aan bij de kassen van vetplantenteler Amigo Plant in Dijk & Waard (voorheen Heerhugowaard). Daar kregen deelnemers een lunch en spraken Nicole Berkhout en Rob van Langen over de verduurzaming van het familiebedrijf. Het bedrijf heeft meerdere vestigingen in Nederland en Portugal. De vestiging in Dijk & Waard krijgt via een pijpleiding restwarmte van de huisvuilcentrale in Alkmaar. Hierdoor hoeft het bedrijf geen warmte meer op te wekken met aardgas. In een grote opslagtank wordt het warme water gebufferd totdat deze nodig is in de kassen.

Kas zonder Gas bij Amigo Plant

Warmtenet
Na de lunch sprak Nicole van Wijk, bestuurder bij Woonwaard, over de aansluiting van Rivierenwijk-Zuid in Dijk&Waard op het warmtenet van HVC. Dit warmtenet voorziet 4.000 woningen van warmte. Robert Crabbendam, business manager bij HVC, gaf een technische uitleg vanuit de bus. Het project is een voorbeeld van een goede samenwerking tussen de gemeente Dijk&Waard, Liander en HVC. Het project is ook aangegrepen om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren door de aanleg van nieuwe speelplekken en groenvoorzieningen.

Warmtenet in Rivierenwijk

Windmolens
Terug in Alkmaar reed de bus nog een rondje over bedrijventerrein Boekelermeer. Nicole Mulder, wethouder duurzaamheid gemeente Alkmaar, sprak over de opwekking van windenenergie op het terrein, waar al een windmolen is gerealiseerd door HVC, samen met zes gemeenten en deels in lokaal eigendom. Deze windmolen heet De Boekel en wekt jaarlijks groene stoom op voor circa 1900 huishoudens. De Boekelermeer is in de RES aangewezen als zoekgebied voor windenergie. Daarom zijn er plannen om in de toekomst meer windmolens te plaatsen.

Bedrijventerrein Boekelermeer, met een zonneveld op een voormalige vuilnisbelt (foto Mooi NH)
Windmolen De Boekel op bedrijventerrein Boekelermeer (foto Mooi NH)

Programma
Let op: starttijd is vervroegd, genoemde tijden zijn afhankelijk van verkeersdrukte

09.00 – 09.15 uur: Inloop HVC Alkmaar, Jadestraat 1 (u kunt hier parkeren)

09.15 – 09.45 uur: Welkom en presentatie HVC
Welkom door Edward Stigter (gedeputeerde klimaat en energie) en korte toelichting op de rol van HVC in de energie- en warmtetransitie door Arjan ten Elshof (directeur duurzame energie HVC).

9.45 – 10.30 uur: Zon langs snelwegen: praatje in de bus
Bart van Leeuwen (stedenbouwkundige provincie Noord-Holland) en Laura de Bonth (stedenbouwkundige Urban Synergy) vertellen over de mogelijkheden van zonne-energie langs snelwegen.

10.30 – 11.00 uur: Zonnepark Tripkouw in Midwoud
Dit zonnepark levert jaarlijks 6,5 miljoen kilowattuur aan elektriciteit. Dit is genoeg om zo’n 2.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. De omgeving profiteert mee van de opbrengsten van het park. Sigrid van der Valk (programmamanager Duurzaam Medemblik) en Ralph Peter Maitimo (voorzitter dorpsraad Midwoud) vertellen hoe zij dit hebben aangepakt.  

11.30 – 11.45 uur: Verdeelstation de Weel in ’t Veld
Het 50 kV-net van Liander in de Kop van Noord-Holland  levert onvoldoende capaciteit om aan de toekomstige vraag te voldoen. Liander vertelt hoe dit knelpunt opgelost gaat worden.

12.00 – 12.45 uur: Lunch bij Amigo Plant in Heerhugowaard
Amigo Plant heeft diverse duurzaamheidsmaatregelen genomen, waaronder het aansluiten van de vetplantkwekerij op een warmtenet van HVC. Tijdens de lunch vertelt de eigenaar van Amigo Plant hoe dit is aangepakt. 

13.00 – 13.30 uur: Rivierenwijk aangesloten op warmtenet
De Rivierenwijk in Heerhugowaard is onlangs aangesloten op het warmtenet van HVC. Nicole van Wijk (directeur woningcorporatie Woonwaard), Ingrid Giebels (warmteregisseur) en Robert Crabbendam (HVC) gaan in gesprek over het realiseren van een warmtenet in een bestaande woonwijk. 

13.45 – 14.15 uur: Windenergie Boekelermeer
Windmolen Boekel staat op bedrijventerrein Boekelermeer en wekt jaarlijks groene stroom op voor circa 1.900 huishoudens. De windmolen is gerealiseerd door HVC samen met zes gemeenten en deels in lokaal eigendom. Er zijn vergevorderde plannen voor het realiseren van meer windturbines. Nicole Mulder (wethouder duurzaamheid gemeente Alkmaar) vertelt over windenergie in de Boekelermeer. 

14.30 uur: Einde 
Wij eindigen onze reis weer bij HVC aan de Jadestraat in Alkmaar. 

De meeste activiteiten vinden buiten plaats. Hou rekening met het weer.