Webinar: De aanbesteding van energieloketten inzetten voor meerdere doelen

Hoe kunnen gemeenten de aanbesteding van energieloketten inzetten voor meerdere doelen?’

Gemeenten moeten verplicht een loket hebben dat inwoners onafhankelijk adviseert bij het verduurzamen (zelf energie opwekken, isoleren en aardgasvrij verwarmen) van hun gebouw of woning. Commerciële aanbieders voor een dergelijk loket verzorgen vaak ook collectieve inkoopacties en andere acties die gemeenten extra kunnen inkopen ter ondersteuning van de energietransitie.

Vanuit de gemeente Diemen was er al langer de wens om met een aanbesteding ook andere doelen dan de energietransitie te kunnen dienen. Daarnaast namen de uitgaven voor aanvullende ondersteunende projecten in de afgelopen jaren steeds meer toe. Zozeer dat ze in de buurt van de Europese aanbestedingsgrens kwamen. Om die reden nam Diemen contact op met Uithoorn en Ouder-Amstel om gezamenlijk voor langere tijd (2 – 6 jaar) de loketfunctie, collectieve inkoopacties en ondersteunende projecten als Europese aanbesteding in de markt te zetten en partijen uit te dagen om deze ook in te zetten om andere duurzaamheidsdoelen te realiseren. De aanbestedingsdocumenten zijn inmiddels openbaar.

In het MRA-overleg over de koppeling tussen de energie- en circulaire transitie worden energieloketten als kansrijke optie benoemd. Ze kunnen namelijk bij beide transities een adviserende rol aannemen. Ook kan aanbesteding als kans worden gezien om duurzaamheid in bredere zin bij energieadvisering, collectieve inkoopacties en projecten te verwerken. Dit dient mogelijk als inspiratie voor andere gemeenten die bij de energietransitie ook aandacht willen schenken aan de daaraan gerelateerde duurzaamheids/ MVI-aspecten (circulair, klimaatadaptief, natuurinclusief en social return).