Bustour voor bestuurders en volksvertegenwoordigers

Bustour
Reis op 23 mei met ons mee door duurzaam Noord-Holland. Langs interessante locaties die kansen van de energietransitie laten zien.

Wat is de rol van de gemeente, waterschap en provincie hierin? En met wie werk je samen om tot resultaten te komen? Tijdens de bustour delen verschillende partijen uit de regio hun ervaringen en gaan hierover in gesprek.

Datum en tijd:

Vrijdag 23 mei 2025, 09:15 - 14:30 uur

Locatie:

Vertrek en aankomst bij Floricultura, Heemskerk

Voor wie:

Statenleden, bestuurders van waterschappen en gemeenten, en raadsleden van Noord-Holland.

Kosten:

Deelname is kosteloos; koffie, thee en lunch worden verzorgd.

Programma:

  • ZO doen we dat bij Floricultura in Heemskerk

    Waar moet je op letten als je als bedrijf zelf duurzaam je energie wilt opwekken? Wat betekent het om gebruik te maken van aardwarmte door zelf een geothermisch doublet te maken en te beheren? Wat levert het op en wat is de dagelijkse praktijk bij gebruik? 

    Spreker:  Wart van Zonneveld (projectleider Floricultura van het aardwarmteproject). 

  • ZO doen we dat bij Liander op het elektriciteitsstation Zeeburgereiland

    Hoe pas je een groot onderstation in, in een dicht bevolkt gebied met woningen? Hoe kun je het combineren met andere functies als natuurinclusiviteit? Hoe werken Liander en TenneT samen in de realisatie van dit station? Liander heeft een grote opgave in het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet Noord-Holland. Het station op Zeeburgereiland is daar een onderdeel van, we vertellen meer over hoe dit past in de grotere opgave. 

    Sprekers:  Björn Vöcking (Bouwkundig beheerder Zeeburgereiland), Floor hooge Venterink (Stakeholdermanager publieke sector Amsterdam).

  • ZO doen we dat met oog voor het landschap

    Hoe wordt er gezorgd voor ruimtelijke samenhang tussen de ruimtelijke ontwikkelingen die met de energietransitie te maken hebben en het landschap en omgevingskwaliteit? Wie zorgt hiervoor? Hoe kan een ruimtelijke ontwikkeling meerwaarde en kwaliteit toevoegen voor gebruiker, omwonenden en landschap? 

    Sprekers: Lisa Timmerman (Beleidsadviseur landschap en cultuurhistorie, MOOI Noord-Holland) Clim Sorée (Landschapsarchitect Royal HaskoningDHV). 

  • ZO doen we dat bij de solar carport De Kuil in Gooise Meren

    Wat is het belang van lokaal eigendom en wat komt erbij kijken? Hoe voorkom je verdere netcongestie en verbruik je de opgewekte energie direct lokaal? Hoe kan je als gemeente een bewonersinitiatief ondersteunen? 

    Sprekers:  Dennis Ruijgt (Beleidsadviseur Energietransitie, gemeente Gooise Meren), Miel Janssen (voorzitter Wattnu, energiecoöperatie Gooise Meren), Martin Valkenburg (Wattnu projectleider solar carport). 

  • ZO doen we dat met netcongestie

    Wat is het vooruitzicht over netcongestie in Noord-Holland? Aan welke oplossingen wordt gewerkt? Welke slimme oplossingen kunnen in de tussentijd worden benut om het elektriciteitsnetwerk efficiënter te gebruiken?  

    Spreker: Odile Rasch (programmamanager Taskforce Energie Infrastructuur). 

Contact:

Voor vragen kunt u terecht bij:

  • Lisa Timmerman: l.timmerman@mooinoord-holland.nl | 06 27 90 10 80

  • Kees van Hoek: k.vanhoek@mooinoord-holland.nl | 06 30 73 16 60