Van wet naar publiek warmtebedrijf

Tijdens ons congres ‘Opgewekt naar de toekomst’, vertelden Kees Jan Meijering van AKD (zie foto) en Roy Hendriks van Fakton Energy over de verschillen tussen de huidige Warmtewet en de nieuwe Wet Collectieve Warmte (Wcw). Van nu naar straks!

Regierol voor gemeenten

Wat speelt er? De Wet Collectieve Warmte (Wcw) gaat de huidige Warmtewet vervangen. Het doel daarvan is de energietransitie te bevorderen door de ontwikkeling van nieuwe warmtenetten te vergemakkelijken en gemeenten meer regie te geven over de warmtetransitie.

Doel van de Wcw

De Wcw heeft tot doel:

  • Klein -en grootgebruikers beter beschermen. Dat kan door strakkere taken en verplichtingen van het warmtebedrijf en een nieuwe tariefsystematiek (tarieven baseren op de efficiënte kosten van het warmtebedrijf plus een redelijk rendement). De huidige systematiek is nog gebaseerd op marktwerking, waar vraag en aanbod het tarief bepalen.

  • De regiefunctie van gemeenten verankeren. Gemeenten wijzen warmtekavels en bijbehorende publiek warmtebedrijf aan. Binnen een warmtekavel kunnen warmtenetten worden ontwikkeld.

  • Verduurzaming van collectieve warmtesystemen afdwingen. Dit uit zich vooral in toepassing van duurzame warmtebronnen zoals geothermie of aquathermie.

Rollen en structuren

Als de Wcw in werking treedt, zijn er meerdere rollen mogelijk. Zo dienen gemeenten dan op zijn minst warmtekavels aan te wijzen. Het enkel faciliteren kan dus niet meer. Er zijn onder de Wcw 3 soorten structuren van warmtebedrijven mogelijk:

 Model 1: Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) doet zelf de operatie

Model 2: PIW besteedt de operatie integraal uit in een DBMO-contract (design, build, maintain, operate)

Model 3: Warmtegemeenschap. Ook wel bekend onder energie- of warmtecoöperaties.

Een kort interview tijdens het congres 'Opgewekt naar de toekomst' met Kees Jan Meijering en Roy Hendriks over hun visie op de nieuwe Wet Collectieve Warmte (Wcw).

Wanneer treedt de Wcw in werking?

De Wcw laat helaas nog even op zich wachten. In ieder geval tot 1 januari 2026, maar misschien zelfs tot 1 januari 2027. Ondanks dat is er nu wel regelgeving, hoewel die versnipperd is. Als gemeente kun je dus wel al starten met een publiek warmtebedrijf onder de huidige Warmtewet. We gaan van versnipperde regelgeving nu, naar een uitgebreid, en sterk gereguleerd netwerk straks.

Meer informatie

Wil je meer weten over de Wet Collectieve Warmte ga dan naar https://www.nplw.nl/wet-en-regelgeving/wet-collectieve-warmte-wcw