“NOG ZEKER 10 JAAR NETCONGESTIE IN HEEL NOORD-HOLLAND”

Odile Rasch, programmamanager Taskforce E-infra
Bedrijven die in Noord-Holland een stroomaansluiting willen, staan zeker de komende tien jaar nog op een wachtlijst. Het is een van de belangrijkste conclusies van het congestiemanagementonderzoek dat TenneT in de provincie heeft uitgevoerd. “De situatie is ernstig”, programmamanager van de Taskforce E-infra Noord-Holland, Odile Rasch, windt er geen doekjes om.

Ben je verrast door de uitkomsten?

“Niet helemaal. We wisten al dat er op korte termijn in grote delen van Noord-Holland geen extra ruimte meer beschikbaar is op het volle elektriciteitsnet. Wat dit onderzoek wel duidelijk maakt is hoe kritisch de stand van zaken op sommige plekken is. Vooral rond Beverwijk en hoogspanningsstation Vijfhuizen - inclusief Amsterdam Zuidwest en de Zuidas - neemt de elektriciteitsvraag enorm toe. Zonder maatregelen bestaat hier een kans op overbelasting van het stroomnet en langdurige storingen na 2026. Het zorgt ervoor dat we onze prioriteiten nog scherper moeten stellen en met meer urgentie moeten handelen.”

Het pas verschenen Congestiemanagementonderzoek van TenneT.

Wat moet er gebeuren?

 “Eigenlijk hebben we dat in drie sporen verdeeld. We breiden het huidige elektriciteitsnetwerk uit (1), ontwerpen het energiesysteem van de toekomst (2) en zoeken naar slimme manieren om het beter te benutten (3). Sowieso gaan we volle kracht door met het uitbreiden van het net. We geven daarbij voorrang aan drie bovenregionale projecten die cruciaal zijn voor het oplossen van de netcongestie: de bouw van een nieuwe 380.000 voltverbinding naar de kop van Noord-Holland en de realisatie van de hoogspanningsstations A9-Zuid en Amsterdam-Zuidoost. We kijken hoe we deze projecten kunnen versnellen. Daarnaast doen TenneT en Liander nader onderzoek in de diverse deelnetten (zie kaartje). Dit is een deepdive om te kijken welke knelpunten waar zitten en welke maatregelen er nodig zijn. De verwachting is dat dit onderzoek binnen zes tot negen maanden is afgerond. Gelijktijdig doen we voorbereidend werk voor de te nemen maatregelen. Dit doen we met een projectteam, waarin een afvaardiging van partners van de provincie, gemeenten, Liander en TenneT zitten. 

Spitsmijden 

“Om echt het verschil te maken, hebben we de medewerking van de grootverbruikers hard nodig. Tot nu toe is er nog te weinig ‘flex’ aangeboden. Dus we zullen de aankomende jaren steeds weer de vraag stellen: Kun je als bedrijf minder stroom verbruiken op de piekmomenten en meer in de daluren, bijvoorbeeld in de nacht, het zogenaamde spitsmijden? Heb je gecontracteerd vermogen over en wil je dat delen met andere ondernemers? Kijk dan eens op Partners in Energie, daar zie je wat dat kan opleveren. En we hebben Fiksers die je ondersteunen bij het vrijspelen van vermogen, zodat je dit kunt benutten voor je eigen groei of verduurzaming.”

Worden inwoners ook geraakt? 

“Huishoudens moeten zo min mogelijk last hebben van de netcongestie, is het uitgangspunt van de netbeheerders en overheden. Toch is niet uit te sluiten dat zonder aanvullende maatregelen ook kleinverbruikers in delen van Noord-Holland de gevolgen gaan merken. Dat is geen populaire boodschap, maar hij moet wel verteld worden. We moeten de komende jaren wennen aan schaarste op het stroomnet en daarmee omgaan. Dit betekent dat er gedragsverandering nodig is bij zowel bedrijven, als inwoners. De planning nu is dat het provinciale hoogspanningsnet in 2036 is uitgebreid, mits er geen vertragingen optreden. Het is van het grootste belang dat we alle krachten bundelen om de situatie beheersbaar te houden. We gaan de komende jaren meemaken wat dat waard is.”

 

In januari hebben TenneT en Liander webinars gehouden voor bedrijven en overheden, waarin de uitkomsten van het congestiemanagementonderzoek nader zijn toegelicht. Meer weten wat ons op e-infra gebied te wachten staat? Kijk hier de webinars terug en vindt hier ook meer informatie.