Handreiking Bodemenergie

Bodemenergie als duurzame warmtebron
Bodemenergie is een hernieuwbare energiebron die warmte en koude uit de bodem benut. Het biedt een kansrijke oplossing voor de verduurzaming van woningen en gebouwen en kan bijdragen aan een aardgasvrije gebouwde omgeving. De toepasbaarheid verschilt echter per gemeente, afhankelijk van de lokale bodemopbouw.
Handvatten voor gemeentelijk beleid
De handreiking gaat in op de verschillende systemen voor bodemenergie: open bodemenergiesystemen (OBES), die gebruikmaken van grondwater, en gesloten bodemenergiesystemen (GBES), waarbij warmte en koude via een vloeistof in ondergrondse lussen worden uitgewisseld. Daarnaast biedt de handreiking inzicht in de landelijke regelgeving en helpt gemeenten te bepalen of aanvullend beleid nodig is.

Meer grip op bodemenergie
In gebieden met veel ruimtelijke functies kan het voor gemeenten nuttig zijn om aanvullende ordeningsregels op te stellen. Dit voorkomt ongewenste interferentie tussen systemen en zorgt voor een optimale benutting van de ondergrond. De handreiking biedt concrete richtlijnen en praktische tools om hierin keuzes te maken. Met een praktisch stappenplan en een overzicht van gemeentelijke instrumenten ondersteunt de handreiking gemeenten bij het maken van onderbouwde keuzes over bodemenergie. Dit helpt om een evenwichtige afweging te maken tussen de diverse functies en belangen in de ondergrond, zoals drinkwaterwinning, infrastructuur en klimaatadaptatie.

De Handreiking Bodemenergie is nu beschikbaar voor gemeenten en andere geïnteresseerden. Download de handreiking hier.