De Energie-Buurtscan ‘Bedrijven willen weten waar zij aan toe zijn’

Nu de netcongestienood hoog is, oriënteren bedrijven zich steeds vaker op gezamenlijke oplossingen om toch uit te kunnen breiden en te verduurzamen. Een van de instrumenten om te bepalen wat er op een bedrijventerrein collectief mogelijk is, is de Energie-Buurtscan van Liander. “Wat de buurtscan zo effectief maakt, is dat het ondernemers snel duidelijkheid geeft”, aldus Gerben Vermeulen van Spectral Energy.

Spectral Energy, gevestigd in Amsterdam-Noord, ontwikkelt onder meer software voor de aansturing van (grote) duurzame energiesystemen en draagt als zodanig met haar technologie en adviesdiensten bij aan de energietransitie. Met de opkomst van de energy hubs heeft het bedrijf zich ook specifiek toegelegd op energienetwerk management. “Dat begint met de vraag of bedrijven überhaupt kunnen samenwerken op energiegebied en welke rek er dan nog in het net zit. Om daar antwoord op te krijgen, gebruiken we de buurtscan van Liander’’, vertelt Gerben Vermeulen, Lead Energy Consultant bij Spectral Energy.

Geen standaardoplossingen

De buurtscan is een informatieproduct dat de lokale netsituatie voor grootverbruikers inzichtelijk maakt. Welke kabels liggen er in de grond in een congestiegebied en welke bedrijven zijn met elkaar verbonden? Daarnaast geeft de buurtscan via geaggregeerde meetdata inzicht in belasting, capaciteit en schaarste. Gerben: “Zelfs als er een collectieve verbinding is én er is voldoende ruimte op het net, wil dat niet zeggen dat zoiets als een energiehub makkelijk te realiseren is. Standaardoplossingen zijn er niet. Elke casus moet op zichzelf bekeken worden, zeker op een bestaand bedrijventerrein. Het vergt een intensieve samenwerking op meerdere niveaus.”

Bovendien zijn netbeheerders nog volop bezig met het ontwikkelen van de benodigde producten en voorwaarden. Hoe kunnen we een flexibelere uitwisseling van stroom organiseren? Is een collectieve batterij een oplossing voor het opvangen van een piekvraag, eventueel met een generator? En hoe zorgen we voor een slimmer en uitgebalanceerder gebruik van elektriciteit?

Van onderzoek naar analyse

Door de urgentie die de problematiek nu heeft, gaat het wel snel de goede kant op en ontstaan er steeds meer mogelijkheden. “De buurtscan zelf is een goed voorbeeld van de versnelling die optreedt. Vroeger moesten we een compleet onderzoek uitvoeren om de nodige informatie boven water te krijgen. Met de buurtscan hebben we al snel een solide analyse: wie deelt er het elektriciteitsnet? En zorgt dat voor een kritische massa, zodat je makkelijk vaststelt of samenwerking zin kan hebben?”

Spectral Energy voert in opdracht van bedrijven, gemeenten en parkmanagement steeds meer van dit soort analyses uit, ook buiten het verzorgingsgebied van Liander met vergelijkbare tools. “De buurtscan van Liander is echt wel top-of-the-bill in de mate waarin het gedetailleerde informatie ontsluit”, aldus Gerben. “En het wordt nog steeds doorontwikkeld. In 2025 staat een nieuwe release op het programma. Het zou mooi zijn als de tool aangevuld kan worden met verbruiksgegevens van de grootverbruikers, uiteraard met inachtneming van alle privacyregels. Nu moeten we ze via een omslachtig traject zelf achterhalen. Ik weet dat Liander hiermee bezig is. Voor bedrijven is in deze congestiesituatie het allerbelangrijkste dat zij weten waar zij aan toe zijn. Dan kun je keuzes gaan maken. Het begint met inzicht. En de Energie-Buurtscan geeft dat inzicht.” 

Meer informatie

Meer weten over de Energie-Buurtscan? Kijk hier voor meer informatie. Als je hulp van een Fikser wilt om jouw energiesituatie in kaart te brengen, dan kun je dat hier aanvragen.