logo_noord-hollandse_energieregio

aan de slag

Video afspelen

Zonder problemen zonnepanelen op monumentale daken.

Het idee ontstond tijdens het jaarlijkse buurtdiner. Ruim een jaar later liggen er op 26 monumentale panden keurige rijen met zonnepanelen.

Allemaal in dezelfde stijl én met goedkeuring van de gemeente. We spreken bewoner Pieter Jan Dorhout over het bijzondere en duurzame verhaal van De Kastanjelaan in Hilversum.

Klassieke bouwstijl

De Kastanjelaan is een rustige groene straat in Hilversum met aan een kant 26 karakteristieke eengezinswoningen uit de jaren 30 van de vorige eeuw. De samenstelling van de wijk is zeer gevarieerd. Van startende jonge gezinnen tot ouderen die er al veertig jaar wonen. Financieel econoom Dorhout woont er naar alle tevredenheid: “Het is een fijne buurt waar iedereen leuk met elkaar omgaat. Elk jaar in september organiseren we het Vakantiebabbels-diner, het buurtdiner waar we na de vakantie weer even met elkaar kunnen bijpraten.”

Samen doen

Tijdens het buurtdiner ontstond vorige jaar het idee om de aanschaf van zonnepanelen samen aan te pakken. Dorhout:

“Drie bewoners waren toen al bezig met het aanvragen van een vergunning en dat werd al snel het gesprek van de avond. Ook kwam het besef om het als project samen op te pakken. Als we het niet samen zouden organiseren, dan was de kans groot dat iedereen het op z’n eigen manier zou gaan doen. Door samen op te trekken konden we een uniforme look-and-feel krijgen. Net zoals de huizen zijn ontworpen. Als één geheel.”

Neuzen dezelfde kant op

“De grootste uitdaging was om iedereen tevreden te stellen”, aldus Dorhout. “We moesten bewoners meekrijgen die geen panelen wilden en aan de andere kant bewoners afremmen die gingen voor het duurste van het duurste. Uiteindelijk was de keuze die we ze voorhielden eenvoudig: Of het zou een ratjetoe worden. Of iedereen hetzelfde. Gelukkig zijn we er samen uitgekomen. Dat kwam ook doordat we het project met z’n drieën opgepakt hebben. Een bewoner is architect en werkt bij de gemeente. De andere bewoner had al ervaring met zonnepanelen. En ik ben zelf een regelneef. Dus gedrieën hebben we onszelf aangeboden om iedereen te ontzorgen.”

Vergunning makkelijker

Groot voordeel was dat gemeente Hilversum de vergunning voor zonnepanelen in het beschermd stadsgezicht versoepeld heeft, wat het aanvragen makkelijker maakte. Het andere grote voordeel was dat ze hun eigen architect in hun midden hadden. Dorhout beaamt dat:

“Inderdaad, onze eigen Wolter Bokelman heeft de tekeningen gemaakt. Hij wist precies waaraan het ontwerp moest voldoen om akkoord te krijgen van de welstandscommissie. Dat scheelt natuurlijk. En ik moet zeggen dat gemeente Hilversum bijzonder bereidwillig was. Ze waren echt enthousiast over ons initiatief en gaven ons alle aandacht en informatie die we nodig hadden.”

Niet verwacht

Terugkijkend op het hele project is Dorhout bijzonder tevreden: “Ik had eigenlijk niet verwacht dat iedereen mee zou doen. Dat is wel gebeurd. Ik vind dat een bonus. Iets waar we blij en trots op mogen zijn. Anders waren er toch gaten gevallen in het geheel. Je moet gewoon de tijd nemen om alle vragen die leven te beantwoorden. Achteraf gezien had ik het niet echt anders gedaan. Wat ik zelf heel leuk vind, maar dat is een bijkomstigheid, is dat ik de buurtbewoners nog beter heb leren kennen.”

Zo doen we dat in Hilversum

  • Zonnepanelen op monumentale panden en gebouwen met beschermd stadsgezicht

  • Eenvoudiger vergunning aanvragen

  • Samen bereik je meer

Zo kun je meedoen

Meer over de kansen van de energietransitie

De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Kijk op vanhoenaarzo.nl

Deel dit verhaal

Meer verhalen

Video afspelen

Zo doen we dat
in Heerhugowaard

Door bedrijven in de buurt te verwarmen met warmte die in een azijnfabriek vrijkomt bij de productie.

Video afspelen

Zo doen we dat
in Alkmaar

Door geluidsschermen goedkoper en rendabel te maken met zonnepanelen.

Video afspelen

Zo doen we dat
in Amsterdam

Door 76 zonnepanelen te plaatsen op het dak van een school. Met hulp van Schooldakrevolutie.

Video afspelen

Zo doen we dat
in Koggenland

Met slim beleid het plaatsen van kleine windturbines op eigen erf aanmoedigen

Video afspelen

Zo doen we dat
in Hoorn

Met innovatief onderwijs studenten klaarstomen voor de energietransitie

Video afspelen

Zo doen we dat in Amsterdam Zuid-Oost

Met een windmolen in de buurt bewustwording over de energietransitie creëren

Video afspelen

Zo doen we dat in Amsterdam Zuid-Oost

Met een windmolen in de buurt bewustwording over de energietransitie creëren

Video afspelen

Zo doen we dat in Lutjebroek

Met een groot dak en een groot hart anderen de ruimte geven aan zonnepanelen

Video afspelen

Zo doen we dat in Lutjebroek

Met een groot dak en een groot hart anderen de ruimte geven aan zonnepanelen

Video afspelen

Zo doen we dat in Haarlemmermeer

Met een slim energiesysteem weer ruimte maken op een overbelast net

Video afspelen

Zo doen we dat bij Liander

Met extra netstations iedereen een plekje geven op het stroomnet

2_ZO__wit_op_blauw_vlak_RGB_L

Tip de redactie

Ken jij een mooi initiatief op het gebied van duurzame energie waar we aandacht aan zouden moeten besteden? Deel het verhaal met ons. Dan kunnen wij het weer delen en zo nog meer mensen inspireren.