logo_noord-hollandse_energieregio

aan de slag

Video afspelen

Energieleverend geluidscherm

Alkmaar biedt gratis blauwdruk aan andere gemeenten.

Het idee is even simpel als geniaal. Geluidswering langs de snelweg waarop zonnepanelen bevestigd zijn. In Alkmaar wordt het energieleverend geluidsscherm op dit moment gerealiseerd. Van het hele proces heeft gemeente Alkmaar een digitale brochure samengesteld waar andere gemeenten hun voordeel mee kunnen doen. Een gesprek hierover met Christian Schouten, wethouder Duurzaamheid en Energie.

Energieleverend geluidsscherm

Het zijn drukke dagen voor Schouten. Na de filmopnamen voor onze VanHoeNaarZo-campagne heeft hij nog even tijd om ons bij te praten over het ambitieuze project. Daarna spoedt hij zich naar de volgende activiteit die hier ook mee te maken heeft: de eerste boom planten bij het geluidsscherm.

“Ja, bomen planten doe ik ook.”, zegt hij lachend. “Nee, zonder gekheid, samen met bewoners en stichting Animo hebben we gekeken hoe we zoveel mogelijk bomen konden sparen. Dat initiatief kwam van Animo. Zij stelden voor om het geluidsscherm op sommige plekken iets dichter bij de weg te zetten. Dat scheelde zo’n 10 bomen die hierdoor gespaard bleven. Voor elke boom die wel gekapt moet worden, planten we nu een nieuwe. En daar gaan we vandaag mee beginnen.”

Anders denken

Het idee voor het energieleverend geluidsscherm is tien jaar geleden ontstaan. “Dat klopt, de wens voor een geluidsscherm bestond al langer”, zegt Schouten. “Maar ineens was daar het idee om het geluidsscherm te combineren met zonnepanelen. Een geweldig idee. Want het is in deze tijd belangrijk dat je anders gaat denken. Dat je andere manieren en plekken gaat vinden om energie op te wekken. De daken van de huizen liggen vol maar langs de weg is er nog ruimte genoeg.”

Energie voor 400 huishoudens

Geluidsschermen zijn een flinke investering, dat beaamt Schouten ook: “Voor een deel kunnen we het financieren met de opbrengst van de zonnepanelen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. We doen iets goed voor het klimaat én we kunnen de kosten omlaag brengen. In totaal worden er zo’n 5.000 zonnepanelen geplaatst. Genoeg energie voor ruim 400 huishoudens. Zo heeft minder geluidsoverlast voor omwonenden nog een extra voordeel.”

Participatie van bewoners

Het project is veel beter geworden doordat bewoners participeerden in de oplossingen. Schouten zegt daarover: “Om een voorbeeld te noemen: In het ontwerp stonden twee bochten waar de schermen ontbraken. De bewoners hebben ons daarop gewezen. We hebben onderzoek gedaan en het bleek dat wanneer we hier ook geluidswering plaatsen er veel minder geluidsoverlast zou zijn. Bij vrijwel alle ontwerpopties worden bewoners betrokken en dat werkt prima. Ik zeg altijd: Kom maar met ideeën waar wij nog niet aan gedacht hebben.”

Andere gemeenten profiteren mee

Voor Alkmaar is het energieleverend geluidsscherm een voorbeeldproject en Schouten wil dit succesverhaal graag met iedereen delen. “Dat was ook de opzet. We hebben speciaal een digitale brochure gemaakt waarin al het materiaal zit. NIet alleen de bouwplannen en de tekeningen, maar ook de participatie, bestuurlijke stukken, vergunningen, noem maar op. Het is een blauwdruk waar alles in staat voor het realiseren van een energieleverend geluidscherm. Voor andere partijen zoals gemeenten is dat gouden informatie. Want daarmee hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden en scheelt dat je al gauw 70.000 euro. Ons project moet zoveel en zo breed mogelijk uitgedragen worden. Als nu al is bewezen dat het lukt, go for it!”

Trots

Schouten is zichtbaar verguld met het duurzame geluidsscherm en volgt de bouw van het geluidsscherm op de voet: “Ik woon hier vrij dichtbij en elke keer als ik met de kinderen in de auto zit, dan ben ik trots. Het is echt een tastbaar iets waarmee je de gemeente Alkmaar een stukje duurzamer maakt. Dat is ook mijn drijfveer. Om dat kleine stukje wereld net een beetje beter achter te laten voor mijn kinderen dan hoe ik ‘m heb aangetroffen.”

Zo doen we dat bij Gemeente Alkmaar

  • Installatie zonnepanelen op geluidsscherm

  • Investering die zichzelf terugverdient

  • Bewoners betrekken bij de plannen

  • Met digitale brochure andere gemeenten helpen

Zo kun je meedoen

Wil je ook een energieleverend geluidsscherm in jouw gemeente? Vraag dan bij de gemeente Alkmaar gratis de digitale brochure aan via duurzaam@alkmaar.nl. Hierin vind je alles over het realiseren van een duurzaam geluidsscherm.

Meer over de kansen van de energietransitie

De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Kijk op vanhoenaarzo.nl

Deel dit verhaal

Meer verhalen

Video afspelen

Zo doen we dat
in Heerhugowaard

Door bedrijven in de buurt te verwarmen met warmte die in een azijnfabriek vrijkomt bij de productie.

Video afspelen

Zo doen we dat
in Hilversum

Door samen met alle bewoners zonnepanelen te plaatsen op monumentale panden.

Video afspelen

Zo doen we dat
in Amsterdam

Door 76 zonnepanelen te plaatsen op het dak van een school. Met hulp van Schooldakrevolutie.

Video afspelen

Zo doen we dat
in Koggenland

Met slim beleid het plaatsen van kleine windturbines op eigen erf aanmoedigen

Video afspelen

Zo doen we dat
in Hoorn

Met innovatief onderwijs studenten klaarstomen voor de energietransitie

Video afspelen

Zo doen we dat in Amsterdam Zuid-Oost

Met een windmolen in de buurt bewustwording over de energietransitie creëren

Video afspelen

Zo doen we dat in Amsterdam Zuid-Oost

Met een windmolen in de buurt bewustwording over de energietransitie creëren

Video afspelen

Zo doen we dat in Lutjebroek

Met een groot dak en een groot hart anderen de ruimte geven aan zonnepanelen

Video afspelen

Zo doen we dat in Lutjebroek

Met een groot dak en een groot hart anderen de ruimte geven aan zonnepanelen

Video afspelen

Zo doen we dat in Haarlemmermeer

Met een slim energiesysteem weer ruimte maken op een overbelast net

Video afspelen

Zo doen we dat bij Liander

Met extra netstations iedereen een plekje geven op het stroomnet

2_ZO__wit_op_blauw_vlak_RGB_L

Tip de redactie

Ken jij een mooi initiatief op het gebied van duurzame energie waar we aandacht aan zouden moeten besteden? Deel het verhaal met ons. Dan kunnen wij het weer delen en zo nog meer mensen inspireren.