logo_noord-hollandse_energieregio

aan de slag

HoeZo-Blog-Haarlemmermeer-Thumb-006

Vragen en antwoorden

Hoe doe ik mee als bedrijf of vereniging?

Er leven veel vragen over de energietransitie bij bedrijven en verenigingen. Hier staan de meest gestelde vragen op een rij en vind je verwijzingen naar instanties of bronnen waar je terecht kunt voor meer informatie. 

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie, of energie-initiatief, is een groep mensen die zich verenigd hebben om zelf aan de slag te gaan met duurzame energieprojecten, een warmtenet voor de wijk of energiebesparing. Winst maken is nooit het uitgangspunt. Deelnemers aan energiecoöperaties hebben ideële motivaties: zelf een steentje bijdragen aan de energietransitie, of bijvoorbeeld onafhankelijk worden op het gebied van energie. De winst die wordt gemaakt op de energieprojecten wordt gebruikt voor duurzame projecten in de directe omgeving. Bekijk deze korte uitlegvideo.

Hoe vind ik energiecoöperaties bij mij in de buurt?

Er zijn in Nederland al meer dan 500 energiecoöperaties met bij elkaar tussen de 80.000 en 100.000 leden. Niet alleen personen sluiten zich aan, ook bedrijven en verenigingen doen mee. Veel van de initiatieven kun je vinden in het overzicht van Hieropgewekt en EnergieSamen biedt een handige zoekfunctie op postcode.

Hoe weet ik wat de plannen zijn voor de opwek van duurzame energie bij mij in de buurt?

In de Regionale Energiestrategie (RES) staan de plannen voor de ‘energie regio’s’ van Nederland. Welke projecten voor grootschalige opwek op land zijn er, waar gaan die komen en op welke manieren kan ik meedenken en  meedoen? 

Die informatie voor energie regio Noord-Holland vind je hier.  En met de zogenaamde ‘RES-viewer’ kun je alle projecten per zoekregio bekijken.

Hoe kan ik als bedrijf duurzame energie opwekken als het stroomnet vol is?

De beste manier is ongetwijfeld: je opgewekte energie zelf gebruiken. Wil je toch terug leveren? De Provincie Noord-Holland heeft slimme energie oplossingen voor je op een rij gezet. De druk op het elektriciteitsnet is hoog. Liander en TenneT werken hard aan goede oplossingen, maar dit is niet gemakkelijk. Daarom heeft de provincie Noord-Holland een Taskforce opgericht die zich bezig houdt met deze vraagstukken.

Wil je weten waar het druk is op het elektriciteitsnet? Deze kaarten geven een indicatie van waar er beperkt of geen mogelijkheid is om elektriciteit terug te leveren aan het net voor zakelijke grootverbruikers.

Wil je niet wachten en meteen aan de slag met efficiënter stroom verdelen én terugleveren? Lees dan snel deze tips.

Waar kan ik als ondernemer terecht voor advies en hulp bij het verduurzamen van mijn bedrijf of vereniging?

Bijna alle gemeenten of regio’s hebben tegenwoordig wel een energieloket voor al je vragen over verduurzaming, zoals het Duurzaam Ondernemersloket West-Friesland. Landelijk kun je voor advies én subsidie ook aankloppen bij het loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland of de Kamer van Koophandel. Is jouw bedrijf gevestigd in Noord-Holland Noord? Maak gebruik van het ontwikkelingsbedrijf. Zij adviseert deskundig, deelt kennis en organiseert samenwerkingen om bedrijven te helpen te verduurzamen.

Zit jouw HOE hier niet tussen?

Stuur dan een e-mail, dan krijg je zo snel mogelijk een ZO! terug.

2_ZO__wit_op_blauw_vlak_RGB_L

Tip de redactie

Ken jij een mooi initiatief op het gebied van duurzame energie waar we aandacht aan zouden moeten besteden? Deel het verhaal met ons. Dan kunnen wij het weer delen en zo nog meer mensen inspireren.