logo_noord-hollandse_energieregio

aan de slag

Video afspelen

Buren delen daken voor zonne-energie

Energiecoöperatie Haarlem Noorderlicht geeft Haarlemmers zonnestroom die is opgewekt op een dak in de buurt

Hoe? Dat is de grote vraag van de energietransitie. En die vraag bestaat uit wel duizend vragen. Eén daarvan: Hoe kun je profiteren van zonnepanelen als je geen eigen dak hebt? Want iedereen moet van het gas af, maar niet iedereen heeft ruimte voor zonnepanelen. In Haarlem Noord wekken buren zonder geschikt dak ook zonnestroom op, met zonnepanelen op gebouwen in de buurt.

Een kans

Michiel de Ruiter is Haarlemmer, dat ten eerste. Ten tweede is-ie gepassioneerd over de energietransitie. Hij wil dat we zo snel mogelijk verduurzamen en overschakelen op andere energiebronnen, zoals de zon.

Zijn stad Haarlem heeft 160.000 inwoners, maar lang niet iedereen heeft een geschikt dak of is er eigenaar van. Daarom kan niet elke Haarlemmer zelf zonnepanelen plaatsen. In heel Nederland zijn er maar liefst 4,5 miljoen huurwoningen. Michiel zag een kans voor de energietransitie. Hij vroeg zich af: Waarom leggen we geen zonnepanelen op andere daken, zoals die van bedrijven of de gemeente?

Wat begon met één dak

Het begon allemaal met één dak. Inmiddels zijn het er vier. Vier daken met ongeveer 1100 zonnepanelen voor 150 deelnemers. Hoe krijg je dat als groepje buren voor elkaar? Nou, in het begin is het vooral pionieren. Michiel en een aantal buren wilden graag maar wisten nog niet zoveel van de techniek en van wat er allemaal bij een coöperatie komt kijken. Toch: zo ingewikkeld is het ook weer niet.

‘Om te starten heb je nodig: een naam, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, en een aantal mensen die tijd en energie in de coöperatie willen steken. Ik zeg altijd: je hebt een paar “gekken” nodig die gewoon meedoen. Als je die hebt, ben je al een heel eind’.

Een bomvolle zaal

Een jaar of acht geleden was er toen ineens de coöperatie Haarlem Noorderlicht. Ze organiseerden eerst, in samenwerking met de gemeente, een bijeenkomst in de buurt. ‘We wisten niet of er iemand zou komen opdagen. Maar het zat bomvol. Toen wisten we: Dit leeft.’ En het bleef leven, en zo kwam van het ene dak het andere. Eerst die van lokaal staalbedrijf Prins Staal, later een dak van de gemeente en weer later van een vve in de buurt.

Michiel vertelt dat het een grote uitdaging is om het vertrouwen van de buren te krijgen. ‘Je hebt in het begin nog niet zoveel om te laten zien. De nadruk op ‘de buurt’ in de communicatie is dan heel belangrijk. Nu we vier daken hebben gerealiseerd, is het gesprek een stuk makkelijker. We laten dan de foto’s en de resultaten zien.’

Delen in zonnestroom

Word je lid van coöperatie Haarlem Noorderlicht, dan kies je voor een aantal ‘zonnestroomdelen’ en word je mede-eigenaar van de zonnestroominstallatie op een van de vier daken. Een zonnestroomdeel kost zo’n 360 euro en een gemiddeld huishouden heeft er tien nodig. Een flinke investering dus.

Maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Zelfs steeds meer, want de panelen presteren beter dan gedacht. De opgewekte energie wordt verkocht aan een energiebedrijf en jaarlijks uitbetaald aan de leden. ‘Dat betekent dat je niet in 15 jaar je investering hebt terugverdiend, maar al in tien á twaalf’, vertelt Michiel. Lachend voegt hij eraan toe: ‘En dat vinden de meeste buren natuurlijk heel fijn.’

Plug and play

Wat in Haarlem kan, kan ook in de rest van Nederland. Haarlem Noorderlicht laat alleen maar zien dat het kan: samen met je buren energie opwekken en meeprofiteren van de energietransitie. Michiel: ‘Dit model kun je zo kopiëren naar andere buurten in Nederland. Plug and play.’

Zo doen ze dat bij energiecoöperatie Haarlem Noorderlicht

  • Samen met buren in een coöperatie zonne-energie opwekken
  • Zonne-installaties op daken van bedrijven, vve’s en de gemeente
  • Geen bestuurders maar buren
  • Leden verdienen in tien á twaalf jaar investering terug

Zo kun je meedoen

Je aansluiten bij een energiecoöperatie zoals Haarlem Noorderlicht heeft veel voordelen: je wekt samen voordelige én groene stroom op, je draagt bij aan de energietransitie en je leert ook je buren beter kennen.

Geïnteresseerd? Zoek op Energie Samen een energiecoöperatie bij jou in de buurt.

Meer over de kansen van de energietransitie

De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Kijk op vanhoenaarzo.nl

Deel dit verhaal

Meer verhalen

Video afspelen

Zo doen we dat
in Koggenland

Met slim beleid het plaatsen van kleine windturbines op eigen erf aanmoedigen

Video afspelen

Zo doen we dat
in Hoorn

Met innovatief onderwijs studenten klaarstomen voor de energietransitie

Video afspelen

Zo doen we dat in Amsterdam Zuid-Oost

Met een windmolen in de buurt bewustwording over de energietransitie creëren

Video afspelen

Zo doen we dat in Amsterdam Zuid-Oost

Met een windmolen in de buurt bewustwording over de energietransitie creëren

Video afspelen

Zo doen we dat in Lutjebroek

Met een groot dak en een groot hart anderen de ruimte geven aan zonnepanelen

Video afspelen

Zo doen we dat in Lutjebroek

Met een groot dak en een groot hart anderen de ruimte geven aan zonnepanelen

Video afspelen

Zo doen we dat in Haarlemmermeer

Met een slim energiesysteem weer ruimte maken op een overbelast net

Video afspelen

Zo doen we dat bij Liander

Met extra netstations iedereen een plekje geven op het stroomnet

2_ZO__wit_op_blauw_vlak_RGB_L

Tip de redactie

Ken jij een mooi initiatief op het gebied van duurzame energie waar we aandacht aan zouden moeten besteden? Deel het verhaal met ons. Dan kunnen wij het weer delen en zo nog meer mensen inspireren.